brandweer kazerne met een hoge glazen wand met daarop een zwevend bouwcluster met ronde ramen

herkenbare identiteit

Veiligheidsbureau Laak

Veiligheidsbureau Laak maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van het Laakhaven gebied. In het multifunctionele gebouw is de uitrukfunctie voor dit deel van Den Haag ondergebracht. Het is een van de eerste gebouwen in het deelgebied Petroleumhaven, dat herontwikkeld wordt als nieuwe woon-en werkwijk.

Fotografie: Ben Vulkers, Wouter Buijs

Functie:
: Brandweerkazerne en ambulancepost

Opdrachtgever:
Gemeente Den Haag

Locatie:
Den Haag

Er is voor gekozen zo compact mogelijk te bouwen om korte en snelle looproutes te creëren. Een goed voorbeeld is de brandweerremise, deze is zo ontworpen dat deze vanuit alle vertrekken binnen 15 meter te bereiken is. In het gebouw is ook ruimte voor en aantal stafdiensten en kantoorfuncties van het Haagse korps. Er zijn 15 slaapkamers en een ruime huiskamer met keuken. Om de conditie op peil te houden is op het dak ruimte om te sporten met een volledig basketbalveld in een sportkooi.

De gekleurde gevelvlakken lopen van brandweerrood naar ambulancegeel en zijn voorzien van een zilverglimmende band. Zo krijgt het gebouw een heldere en herkenbare identiteit. De patrijspoorten in het slaap- en woongedeelte geven uitzicht op het werkterrein van de brandweer. Het gebouw biedt onderdak aan acht brandweerwagens en 18 ambulances.

“LIAG heeft het mogelijk gemaakt om dingen bespreekbaar te maken bij de verschillende gebruikers. Dat kan alleen maar op het moment als je architect gevoel hebt bij wat er gebouwd moet worden en wat voor soort activiteiten met wat voor soorten mensen. Voor het taakstellend budget is er meer neergezet dan gevraagd. Dat vind ik een winstpakker van jewelste!”
Rob Brons, opdrachtgever

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op