samen naar de top

Vakcollege Thamen, Uithoorn

Vakcollege Thamen in Uithoorn krijgt een nieuw gebouw dat zowel van buiten als van binnen een echte blikvanger is. Het ontwerp combineert slim de onderwijsfaciliteiten met een trainingshal, die ook toegankelijk is voor omwonenden, binnen een beperkte kavel. De doordachte stedenbouwkundige inpassing, het hoogteaccent en het overstek boven een waterpartij aan de ene kant, samen met de trapsgewijze opbouw aan de andere kant, maken deze vmbo-school tot een markant punt in de omgeving. Het gebouw zet bovendien het praktijkonderwijs en de talenten van zo’n 700 vmbo’ers letterlijk in de etalage.

Functie:
onderwijs (vo)

Opdrachtgever:
Stichting IRIS

Locatie:
Uithoorn

Jaar:
2026 (verwacht)

Status:
ontwerp

Vakcollege Thamen valt op door zijn verschijningsvorm. De nieuwbouw heeft een trapsgewijze opzet: Het begint buiten met een groen schoolplein over meerdere niveaus, vanaf het park tot aan de (hoofd)entree. Ruimten voor het praktijkonderwijs van het domein Techniek bevinden zich eronder. Het onderwijsgebouw eindigt met een hoogteaccent en een overstek boven een waterberging. De slogan "Samen naar de top!" komt daarmee letterlijk tot uiting in zowel de gebouwvorm als de aantrekkelijk vormgegeven route door de vmbo-school. Dit symboliseert de weg die de vmbo’ers afleggen naar een mooie toekomst.

“Hoe kun je het programma op een slimme manier op dit complexe kavel positioneren? De hoge waterstand is een van de punten om rekening mee te houden. Door de trainingshal volledig onder het schoolgebouw te schuiven en een kwartslag te draaien, wisten we een win-win-situatie te creëren. Vanuit technisch oogpunt bijvoorbeeld, was het mogelijk om de opwaartse druk van de hal door de neerwaartse belasting van het onderwijsgebouw teniet te doen. Ook vanuit functioneel oogpunt heeft deze oplossing voordelen. Het hoogteverschil tussen straat en entree verloopt zo geleidelijk. En praktijkruimten komen aan de doorgaande weg en dus in het zicht.”
Thomas Bögl, LIAG architecten en bouwadviseurs

Een aantrekkelijke route: Thamen boulevard
Een route – de Thamen boulevard – leidt de leerlingen door de vmbo-school heen, waardoor een beweegvriendelijke omgeving ontstaat. Hier sluiten verblijfsplekken, zoals schoolpleinen en een afsluitbare aula, aan op de verschillende domeinen in het praktijkonderwijs. Om de interactie tussen de leerrichtingen en leerlingen te vergroten, wordt elke kans op kruisbestuiving benut. Zo liggen de tribune met podium, een bibliotheek en ruimten met de nieuwste technologieën, zoals een 3D-printer en een greenroom, strategisch. Deze route is niet alleen functioneel, maar ook visueel aantrekkelijk, door de etalages waar vmbo’ers hun werk tentoonstellen en door het zicht op de dynamiek binnen en buiten.

“De huidige contextrijke leeromgeving is geliefd bij zowel leerlingen als docenten. Hier geven we opnieuw invulling aan. De praktijklokalen voor Mobiliteit & Transport liggen bijvoorbeeld aan de straatzijde, met parkeerplaatsen in het verlengde van de werkplaatsen. De imposante gebouwconstructie laten we in het zicht. Dat is interessant voor de vmbo’ers die de leerweg Bouw Wonen & Interieur volgen. En de duurzame installaties zijn toegankelijk voor de leerlingen, die gekozen hebben voor de richting Produceren, Installeren & Energie. Tegelijkertijd zorgen we met de indeling en de inrichting voor rust en licht in het gebouw.”
Esther Klausen, LIAG architecten en bouwadviseurs

Robuust gebouw met zachte uitstraling
De zuidzijde met groene schoolpleinen is een ideale plek voor leerlingen om tijdens de pauze te verblijven, terwijl docenten hoger en beschut een eigen dakterras tot hun beschikking hebben. Hier ontstaat een 'zachte' binnenwereld, die leerlingen een gevoel van geborgenheid en veiligheid biedt. Dit staat in contrast met het robuuste en stoere uiterlijk van het gebouw, versterkt door het gebruik van baksteen. Door de grote etalages in een strak grid kunnen voorbijgangers een blik werpen op de activiteiten binnen. Het gebouw nodigt daarmee ook de omwonenden uit om naast sport ook van andere voorzieningen, zoals het restaurant of de werkplaats, gebruik te maken.

"Er liggen schoolpleinen op meerdere niveaus; de onderste gaat op in het park en vormt tegelijkertijd voor de buurt een tribune voor het naastgelegen publieke sportveld, terwijl de bovenste vooral verhard is. Leuk detail is dat de inrichting van zowel het plein als het ontwerp van de gevel geïnspireerd is op de karakteristieke verkavelingsstructuur van het (voormalige) polderlandschap. De overgang tussen de stoere gevel en de ‘zachte’ binnenwereld vullen we op bijzondere wijze in. Hier maken we plek voor planten en dieren.”
Esther Klausen, LIAG architecten en bouwadviseurs

Een duurzame en gezonde leefomgeving
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij LIAG. Naast het treffen van natuurinclusieve maatregelen op gebouwniveau, gaat het ook over het realiseren van een energieneutraal gebouw en een gezond binnenklimaat. Om die reden is het gebouw compact van vorm en houdt de indeling rekening met de oriëntatie. Dat heeft een positief effect op de energiebehoefte. Bovendien valt volop natuurlijk daglicht binnen, onder meer door de vide en de trapsgewijze opzet van het gebouw. Waar mogelijk is het duurzaamheidsaspect zichtbaar: Hoeveel energie wekken de PV-panelen op? Hoeveel energie verbruikt de school? Dat is in real-time te zien. Deze duurzame installaties zijn bovendien toegankelijk voor de leerlingen.

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op