verbinden van oud en nieuw

Locatie Tapijn, Universiteit Maastricht

Tapijn fase I is onderdeel van de transformatie van de Tapijnkazerne. Het voormalige kazerneterrein, daterend uit 1916-1919, krijgt een nieuwe bestemming. Een levendig stadspark met comfortabele onderwijsgebouwen en horeca. Inwoners, toeristen, studenten en medewerkers: iedereen is welkom. LIAG transformeert als lead-architect van het total-engineering team de bestaande kazernegebouwen naar een gezonde onderwijsomgeving. Dit met extra aandacht voor de (Rijks)monumentale waarden en de historische context.

Fotografie: Ronald Tilleman

Functie:
Transformatie van voormalig kazerneterrein naar universiteit en park

Opdrachtgever:
Universiteit Maastricht

Locatie:
Maastricht

Tapijn fase I bestaat uit drie karakteristieke paviljoengebouwen rondom de voormalige appèlplaats. LIAG heeft de gebouwen onder het maaiveld met elkaar verbonden via een nieuwe plint. Door het bouwdeel als een souterrain onder het park te ‘schuiven’ krijgt het terrein een maximale oppervlakte voor een nieuw openbaar park. De typische paviljoenstructuur blijft overeind en de historische gebouwen zijn individueel herkenbaar en toch functioneel verbonden met elkaar. Deze slimme opzet handhaaft bovendien de doorzichten tussen de paviljoengebouwen.

De plint en een nieuwe serre aan de noordzijde benadrukken als ensemble het karakter van het historische gebied: een subtiele overgang tussen het ‘open’ (leer)landschap en de bebouwing. De plint en serre zijn terughoudend ontworpen, allebei zijn ze nadrukkelijk transparant. Dit in contrast met de bestaande gebouwen die redelijk massief en gesloten zijn.

Studenten en onderzoekers hebben veel baat bij een 'gezonde' leer- en werkomgeving. Het integraal meenemen van welzijn en gezondheid in de ontwikkeling van de Tapijnkazerne onderschrijft het belang van duurzaamheid en gezondheid voor Universiteit Maastricht.
Nils Kok – universitair hoofddocent

Betekenis geven aan het historisch erfgoed

Samen met restauratie-architect Jelle de Boer dook LIAG in de geschiedenis van de plek en deed onderzoek naar het originele materiaal- en kleurgebruik. Belangrijke kenmerken van de monumenten zoals de indeling, raamdetaillering en trappen zijn behouden en worden versterkt door te kiezen voor neutrale materialen en kleuren voor de nieuw toegevoegde elementen. Ruimten hebben benamingen conform het NAVO-alfabet gekregen, waardoor de historische context ook in het dagelijks gebruik verbeeld wordt. En de benamingen drukken het internationale karakter van Universiteit Maastricht uit.

Evidence-based ontwerpen

Voor Universiteit Maastricht is duurzaamheid een belangrijk thema, net als de gezondheid en het welzijn van de studenten en de medewerkers. Dit is het eerste project, ingediend door een Europese universiteit, dat zich weet te registreren voor de WELL Building Standard (WELL = het eerste keurmerk dat zich richt op comfort, welzijn en gezondheid van de gebruiker). Bij de ingebruikname behaalt de universiteit het niveau WELL Silver. Daarbij heeft Tapijn het BREEAM-NL Excellent certificaat gekregen. In dit nieuwe energieneutrale onderwijsgebouw zijn verscheidene circulaire maatregelen toegepast. Glazen scheidingswanden zijn vervaardigd uit ‘afvalglas’ (= glas dat uit het snijverlies overbleef tijdens de productie van glazen panelen). Materialen afkomstig van gebouwen op het kazerneterrein die niet behouden konden blijven en gesloopt moesten worden, zijn ‘geoogst’. Stenen sierbanden, metselstenen, deuren en kozijnen zijn hergebruikt.

School of Business and Economics, UMIO en de universiteitsbibliotheek gaan gebruik maken van Tapijn fase I. Daarnaast zijn de studieplekken en collegezalen voor elke faculteit te gebruiken. Naast de nieuwe verdiepte plint en de serre komt er nog één nieuw gebouw op het terrein: fase II, een opvallend gebouw met een alzijdig karakter dat zich voegt tussen de historische kazernegebouwen en het park.

Partners:
Jelle de Boer (restauratie-architect), VIAC (installatieadvies), DGMR (bouwfysica), Bouwadviesbureau van der Ven (constructie), Frits Bokelman (stedenbouw)

Landschapsarchitect:
Bosch Slabbers

Website:

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op