K2 studenttorens in Laakhaven Den Haag met horizontaal en verticaal gestreepte gevels een loopbrug van het Mondriaan College en een weg

herkenbaar gevelbeeld

Studententorens Laakhaven

Aan de westkant van station Hollands Spoor in Den Haag staan twee 70 meter hoge woontorens voor studenten. Samen met Architectenbureau K2 hebben wij deze torens gerealiseerd. De torens maken deel uit van de ontwikkeling Laakhaven Centraal, die verder ook voorziet in onder meer een ROC en enkele Megastores.

Fotografie: Ben Aarts

Functie:
Twee torens met 602 studenteneenheden. Omgevingsplan met 150 parkeerplaatsen.

Opdrachtgever:
Stichting DUWO, NS Vastgoed

Locatie:
Den Haag

Toren 1 bevat 270 zelfstandige studentenkamers, terwijl Toren 2 plaats biedt voor 332 kamers met gedeelde voorzieningen per vier studenten. De kamers kunnen op een later moment eenvoudig worden verbouwd tot 156 koopappartementen voor starters.

Er is van de nood met de hoge geluidbelasting van de locatie een deugd gemaakt door de noodzakelijke maatregelen in te zetten als bijzondere elementen. Dit zijn bijvoorbeeld de dubbele corridor in toren 1, loggia’s in toren 2 en roosterelementen in de gevels. Doordat er in beide gebouwen verschillende (visuele) geluidsmaatregelen getroffen zijn, en er rekening is gehouden met de achterliggende woningtypen, zijn de sterk gelijkende torens niet identiek. Door de gevels verticaal te geleden en de horizontale lijnen in de gevel te laten verspringen ontstaat een herkenbaar gevelbeeld waarbij de stapeling van individuele woningen ondergeschikt is aan nadruk op de torens als geheel.

''De gevelstrepen worden doorgetrokken in de bestrating, zitelementen en beplanting zodat er een sterke samenhang tussen gebouwen en omgeving ontstaat.''

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op