renende kinderen op sportveld met op de achtergrond een clubhuis met speelse horizontale banden afgeronde hoeken van het sportcomplex Strijp in Eindhoven

vrolijke noot

Sportcomplex Strijp

De komst van het nieuwe sportcomplex zorgt voor een duurzame kwaliteitsimpuls aan de wijk Strijp. Door de aantrekkelijke verschijningsvorm mede door de veelkleurigheid en speelsheid is het een onderscheidend en uitnodigend gebouw geworden. De sportaccommodatie is geïntegreerd in het terrein door het deels ‘in te pakken’ in een groene – aaibare – heuvel. Het krijgt hierdoor een menselijke schaal met een hoge aaibaarheidsfactor.

Fotografie: Ben Vulkers

Functie:
Gebouw met sportfaciliteiten, onderwijsfuncties, tribune, kinderopvang

Opdrachtgever:
Gemeente Eindhoven

Locatie:
Eindhoven

Het gehele gebouw heeft één hoofdentree. De opbouw van het complex bestaat uit horizontale banden met afgeronde hoeken. Om voor de verschillende gebruikers elk een eigen gezicht en identiteit te garanderen zijn de verschillende banden per plaats uitgevoerd in de kleur die overeenkomt met de desbetreffende vereniging. De hoofdvorm heeft een vloeiende, doorgaande lijn met ronde banen. Doordat de sporthal zelf in het midden ligt en er grote dakoverstekken zijn, is er in de buitengevel veel transparantie toegepast zonder dat er direct daglicht in het sportgedeelte komt.

Het sportpark is koploper in gebruik van duurzame energie. Met behulp van zonnestroom, zonnewarmte en Warmte Koude Opslag in de bodem, wordt een groot deel van de gebruikte energie voor zowel het naastgelegen Christiaan Huygens College als het sportpark, duurzaam opgewekt. Hierdoor behaalt het complex een GPR score van > 8.

De multifunctionele sporthal is voorzien van een moderne sportinrichting. Het sportpark wordt beheerd en geëxploiteerd door Sportbedrijf De Karpen, onderdeel van de gemeente Eindhoven. Voetbalvereniging RKVV Brabantia en korfbalvereniging CKV Rust Roest hebben in deze multifunctionele accommodatie hun kantine gevestigd en kinderopvangorganisatie Korein brengt haar BSO onder in dezelfde accommodatie. Het Christiaan Huygens College is hoofdgebruiker van de sporthal. Het ca. 4.500 m2 tellende complex is hiermee echt een spil geworden binnen de samenleving in dit deel van Eindhoven.

De accommodatie als geheel biedt nieuwe kansen op samenwerking met de verschillende sportverenigingen, die samen met de school het nieuwe sportpark bewonen. Leerlingen die in overleg met de sportclubs sport- en spelmiddagen organiseren op de woensdagmiddag bijvoorbeeld. Het betekent in ieder geval een vooruitgang voor de gymlessen, met de grotere gymzalen, de nieuwe en extra materialen, met mogelijkheden voor alle betrokkenen, waardoor iedereen met nog meer plezier kan leren en werken.”
Simon Cornelissen - docent en coördinator Christiaan Huygens College

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op