interieur van de SportQube in Nijmegen met houten transparante muur en een jongetje kijken naar twee judoka's.

platform voor talentontwikkeling en sportinnovatie

Sportaccommodatie SportQube

Herkenbaar, uitnodigend en krachtig. SportQube is een sportieve en maatschappelijke toevoeging die zich laat zien. Talentontwikkeling en (top)sportinnovatie waren de hoofdthema’s bij de ontwikkeling van SportQube. Het moest niet alleen een state-of-the-art sportaccommodatie worden, waar topsport en breedtesport optimaal beoefend kunnen worden, maar ook een natuurlijke plek van kennis, onderzoek en innovatie. De opzet van het gebouw is hierin geslaagd. De transparante vormgeving en het centrale hart spelen een belangrijke rol. Door de grote ramen kunnen bezoekers binnen en passanten buiten de sporters bezig zien in de zalen en andersom.

Fotografie: Ben Vulkers

Functie:
Sportaccommodatie & platform voor talentontwikkeling en sportinnovatie

Opdrachtgever:
Gemeente Nijmegen

Locatie:
Nijmegen

Status:
in gebruik

SportQube is een hoogstaande en energieneutrale topsportaccommodatie die talenten uit verschillende sporten bij elkaar brengt. Met als doel om verder te komen in de sport en beter te worden in het ontwikkelen van talent. Naast diverse sportaanbieders zijn er organisaties van onderwijs, wetenschap, medische zorg en maatschappelijke begeleiding te vinden. Om dat doel te bereiken heeft de topsportaccommodatie een opvallend open structuur. Door overal zicht op elkaar en de verschillende sporten te hebben, ontstaan nieuwe connecties en innovatieve ideeën. De verschillende vakgebieden gaan een interactie met elkaar aan.

In SportQube hebben sporters, trainers en studenten alle kennis en advies op verschillende terreinen binnen handbereik. De grote meerwaarde van de architectuur van dit gebouw is echter, dat mensen gestimuleerd worden om buiten de grenzen van hun eigen vertrouwde sportpraktijk te kijken. Zo ontstaat ontwikkeling en innovatie.
Bestuurslid SportQube Frans Mooren

stimulans

Vanuit het centrale hart (en toegang tot het gebouw) worden de diverse hallen ontsloten. Er is zicht op alle sporten die beoefend kunnen worden. Het hart fungeert bovendien als ontmoetingsruimte voor de gebruikers en bezoekers. Het is open, ruim en licht met een vide. Hier ontmoeten de sporters, hun ouders en trainers elkaar en raken makkelijk in gesprek. Natuurlijke materialen geven het interieur een warme en huiselijke sfeer. De compactheid, de transparantie en de korte looplijnen maken het gebouw overzichtelijk. Een prettige beleving met optimaal visueel comfort voor de sporters en bezoekers. Een thuis voor sporters waar ze kunnen groeien naar het hoogste podium.


herkenbare toegangspoort

Vanwege de ligging aan één van de westelijke toegangswegen betekent SportQube véél meer voor de stad dan alleen een innovatief talent ontwikkelingscentrum. SportQube is een nieuw icoon voor Nijmegen als herkenbare (sportieve) toegangspoort. De slimme positionering van alle grote gebouwelementen versterken het beeldbepalende karakter. De hoofdvorm is helder. Elke kubus zoekt aansluiting met de directe omgeving zoals de naastgelegen rijtjeshuizen of flatgebouwen. De getrapte opbouw van de massa doen denken aan de treden van een podium. Het expressieve gebouw heeft een glazen plint en is gelegen op een talud bedekt met gras. Daarboven ‘zweven’ de gouden volumes. De accommodatie weerspiegelt het hoogst haalbare voor de sporter: zij gaan voor de hoogste tree op het podium en dus voor goud.

Door de grote ramen is er ruim zicht op alle sportactiviteiten. Dat werkt inspirerend. Overal om je heen is activiteit. Het gebouw ademt sport.
Beheerder Wim Zegers

Partners:
Bouwbedrijf Mertens

Publications:

Website:
SportQube

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op