gevel sportaccomodatie Rijerpark bij avond met op de gevel sportende mense afgebeeld samen met de tekst ''De Wissel'' in Ridderkerk

een kleine 'energiecentrale'

Sportaccommodatie De Wissel

Sportpark Reijerpark in Ridderkerk ging op de schop. Het terrein werd opnieuw ingericht en de buitensportvelden werden gerenoveerd. De gemeente wilde van het sportpark een welkome en zichtbare eenheid maken. Daarom is naast het bestaande gebouw van sportvereniging Saturnus 72 een nieuwe sportaccommodatie gerealiseerd: De Wissel. Samen met aannemersbedrijf P. van Leeuwen ontwierpen en realiseerden wij deze accommodatie op basis van een Design & Construct overeenkomst.

Fotografie: Ton de Bruin

Functie:
multifunctionele sportaccommodatie

Opdrachtgever:
Gemeente Ridderkerk

Locatie:
Ridderkerk

grijze gevel met sportende mensen erop afgebeeld. Plein met boom en bank van sportaccomodatie Rijerpark

Eenheid

De Wissel bestaat uit een multifunctionele sporthal voor de gemeente Ridderkerk en een clubaccommodatie voor Korfbalcombinatie Ridderkerk (KCR). De sporthal wordt behalve door KCR gebruikt door meerdere onderwijs- en sportverenigingen. Het diverse gebruik is niet af te lezen aan het gebouw. Dat was ook de opdracht van de gemeente Ridderkerk: maak een sportaccommodatie die zich als één geheel presenteert. Die eis beperkte zich niet tot de nieuwbouw. Het gehele sportpark moest een zichtbare eenheid worden. En daarin vervult de nieuwe accommodatie een belangrijke rol. Niet alleen visueel: wij positioneerden de clubaccommodatie en een aansluitend buitenterras zodanig dat er volop zicht is op de buitenvelden. Maar ook fysiek: door de bundeling van functies op één locatie komen wedstrijden, toernooien, trainingen en het clubleven hier samen. Om de centrumfunctie te versterken is het gebouw van verschillende kanten benaderbaar. De eenheid van het gebouw wordt nog benadrukt door twee evenwijdige horizontale gevelbanden. Die banden zijn niet alleen uniformerend maar ook nuttig: de ononderbroken lijnen geleiden bezoekers naar de hoofdingang.

Duurzaam en onderhoudsvriendelijk

De sportaccommodatie functioneert als een kleine ‘energiecentrale’. Het complex zonder aardgas is zelfvoorzienend en voorzien van diverse energietechnieken zoals zonnepanelen, warmtepompen en geautomatiseerde luchtbehandelingskasten. De sporthal wordt verwarmd door middel van vloerverwarming. Om onnodig ventileren te voorkomen wordt er gebruik gemaakt van een CO2-regeling. LED-verlichting in combinatie met aanwezigheidsdetectie draagt bij aan de beperking van het energieverbruik. Ook letten wij op het gebruik van duurzame materialen. Zo zijn de nieuwe bar van KCR, de tribune en de wandbekleding uitgevoerd in bamboebeplating.

Voor de gevelkozijnen gebruikten wij gevingerlast larikshout, aan de buitenzijde afgewerkt met een aluminiumprofiel. Duurzaam, toekomstbestendig en eenvoudig in onderhoud. Daarnaast hebben wij zoveel als mogelijk plaatselijke ondernemers bij het project betrokken. Het is duurzaam als een bedrijf niet van ver hoeft te komen, zowel tijdens de werkzaamheden als bij het onderhoud. Het dak van de clubaccommodatie voor KCR voorzagen wij van een mos-sedumdak, dat het regenwater langer vasthoudt, fijnstof bindt en koeling geeft binnen het clubhuis. De ramen hebben triple beglazing.

Strategische verdeling

Achter de uniforme gevel herbergt de sportaccommodatie een divers programma. In de sporthal bevinden zich onder andere kleedruimten, tribunes, bergingen, een multifunctionele ruimte en werkruimten. Om alle functies optimaal te faciliteren, zonder onderlinge overlast, is de sportvloer van 26 x 44 meter conform NOC*NSF-eisen op te splitsen in drie gelijke, simultaan te gebruiken korfbalvelden. Dat er drie velden in passen is te danken aan een slimmigheidje. Wij stelden namelijk voor om de zaalafmeting twee meter groter te maken, waardoor we ruimte konden creëren voor drie korfbalvelden in de breedterichting naast elkaar.

De akoestiek in de sporthal wordt door de gebruikers als enorm positief ervaren. Niet alleen is er vooraf veel aandacht voor dit onderdeel geweest – het is in de testfase uitvoerig gemeten – maar het wordt nu dus ook daadwerkelijk zo ervaren. Met name gymleraren, die lang in de zaal aanwezig zijn en vaak heel kritisch zijn over akoestiek, zijn uiterst positief.
Jordy Aarts – projectarchitect

Partners:
Aannemersbedrijf P. van Leeuwen

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op