plein van Rivers International School Arnhem met gekleurde en gelaagde gevel

enerzijds beschermend, anderzijds open

Rivers International School Arnhem

Rivers International School Arnhem biedt opvang en onderwijs voor kinderen van 2 tot 18 jaar. Het gebouw huisvest een basisschool (primary), een middelbare school (secondary) en kinderdagopvang (nursery). De nieuwbouw is gerealiseerd op een prominente plek in de Arnhemse groeiwijk Schuytgraaf.

Fotografie: Ben Vulkers

Functie:
Onderwijsgebouw voor een basisschool, middelbare school, kinderopvang, sport en parkeren

Opdrachtgever:
Stichting Quadraam

Locatie:
Arnhem

Community Building

Vele buitenlandse leerlingen van zowel primary (basisschool, onderdeel van schoolbestuur De Basis) als secondary (middelbare school, onderdeel van het Lorentz Lyceum van Quadraam) bouwen hier aan een ‘warm and welcoming community both global and local’. Er is ook een ‘pre-school’ (SKAR) opgenomen in het schoolgebouw. Tevens fungeert de school als ontmoetingsplek voor de families (expats) van de schoolgaande kinderen.

Het gebouw van Rivers heeft één verbindend element, en dat is de blauwe route die de sportruimte verbindt met de bovenste verdieping. Deze blauwe trap symboliseert de loop van een rivier. Aan de centrale ruimte liggen alle gemeenschappelijke ruimten zoals de Community-ruimte (voor ouders), de bibliotheek en de verschillende open leergebieden, elk met een eigen identiteit maar wel duidelijk horend bij het geheel.

We hebben een gebouw gemaakt dat enerzijds beschermend is en anderzijds opent, zodat de kinderen op hun eigen leeftijdsniveau zicht hebben op de wereld om hen heen en op elkaar.
Carina Nørregaard – architect LIAG

Door het parkeren in de kelder onder te brengen ontstaat meer ruimte op het terrein voor speelplaatsen en schoolpleinen. Een optimale zontoetreding op het schoolplein is bereikt door het gebouw aan één zijde schuin 'af te snijden'. Ook de daken worden ingezet als schoolplein en voor buitenactiviteiten. Zo wordt het gehele gebouw ook aan de buitenkant geactiveerd.

Pleinen op verschillende niveaus zorgen ook voor een differentiatie in buitenruimten en ook voor speelruimten die meer beschut zijn (op het dak van de parkeergarage). In het ontwerp van het gebouw is al rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding in de toekomst.

Rivers International School Arnhem voldoet aan Frisse Scholen klasse B.

De komst van Rivers International School Arnhem is een belangrijke stap: niet alleen voor de leerlingen en medewerkers van de school, maar ook voor de versterking van het internationale vestigingsklimaat in Gelderland.

Elke leraar is trots door het licht en het uitzicht dat je overal hebt. LIAG heeft onze visie goed vertaald. Wij hebben ons op het onderwijskundig proces gericht, zij hebben onze beelden vertaald naar een zee van licht.
Jochen Katzer – directeur

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op