een healing environment

Prinses Máxima Centrum, Utrecht

Het Prinses Máxima Centrum is de plek waar zorg en onderzoek op het gebied van kinderoncologie samenkomen. De architectuur ondersteunt de doelstelling van dit nationaal centrum maximaal, namelijk 100% genezing en optimale levenskwaliteit. In dit gebouw gaan niet alleen de kinder- en onderzoekswereld naadloos in elkaar over, maar ook de binnen- en de buitenwereld. Dit kinderoncologisch centrum straalt optimisme uit.

Fotografie: Ronald Tilleman, Sybren Lempsink, Ewout Huibers

Functie:
zorgomgeving, laboratoria en auditorium

Opdrachtgever:
Prinses Máxima Centrum

Locatie:
Utrecht

Jaar:
2018 (fase 1) - in ontwikkeling

Status:
in gebruik

Hoe ziet een ziekenhuis voor kinderen eruit? Hoe ervaar je zo’n omgeving, waar je als kind niet zou willen zijn, toch als prettig? Deze vragen stonden centraal tijdens het ontwerpproces. Het gebouw straalt ‘optimisme’ en warmte uit, en zet kracht bij de doelstelling van het Prinses Máxima Centrum. Het centrum is bovendien zeer kindvriendelijk vormgegeven: De ‘kinder’ maat is als menselijke maat gehanteerd. De kleuren hebben een positieve invloed op het welbevinden van de jonge patiënten. Het uitgangspunt was om voor hen een ‘thuis’ te maken, waar zij ‘kind’ kunnen zijn.

Gebouw straalt optimisme uit
De vormgeving van het Prinses Máxima Centrum is voor kinderen herkenbaar: De witte gevel verwijst naar de jassen die de medische professionals dragen. Terwijl de gekleurde, verticale banden refereren aan het wetenschappelijk onderzoek dat hier (ook) plaatsvindt, zoals het analyseren van DNA. Dit samenspel maakt het gevelaanzicht zeer dynamisch. Het vrolijke gevelbeeld trekt de aandacht en prikkelt de nieuwsgierigheid van de jonge patiënten: Dit aanzicht verandert continu en is afhankelijk van de positie ten opzichte van het gebouw.

"The highly-modern building complex expresses itself right from the outside with a friendly and colourful facade. The rooms are arranged in a contemporary way and offer a separate area for parents that can be used for overnight stays, allowing them to be near to their children. An exemplary design, developed and executed with sensitivity and empathy."
Jury, German Design Award 2020

Een healing environment
Tussen binnen en buiten is een sterke relatie aanwezig: Enerzijds door de vele uitzichten en de ‘groene’ doorzichten naar het omringende landschap. Anderzijds door dit landschap als het ware in het gebouw te trekken. Mede door de rangschikking van het gebouw rondom (binnen)hoven. Zo heeft elk bouwblok een eigen patio gekregen. Natuurlijke materialen zijn in het interieur verwerkt. Het kinderoncologisch centrum is open en licht in opzet. De seizoenen, het dag- en nachtritme en de invloeden van het weer kunnen zodoende ook intensiever door de jonge patiënten worden ervaren. De architectuur ondersteunt het genezingsproces van de zieke kinderen.

Ouder- en kind kamer
Ten grondslag aan het ontwerp ligt de ontwikkelingsgerichte zorg. De ontwikkeling van het kind gaat immers door, ook bij ziekte. Veel aandacht gaat daarom uit naar de jonge patiënt en het gezin. Dit heeft geleid tot de introductie van een uniek concept: Zo is dit centrum voorzien van ouder- en kindkamers met een balkon. Het creëert als het ware een thuis; met een eigen ruimte voor het zieke kind en ernaast die van de ouders. Overdag is het mogelijk om hier één grote, gemeenschappelijke (leef)ruimte van te maken; in de avond kunnen ouder en kind zich juist terugtrekken in de eigen kamer. Het ontwerp ondersteunt daarmee op praktische wijze het dagelijkse gezinsleven.

"Het moest een prettig gebouw worden, een kindvriendelijke omgeving, zonder kinderachtig te zijn. Een gebouw dat optimisme uitstraalt en waarin je kinderen ook iets wilt laten beleven. Daarom lagen ontwikkelingsgerichte zorg en healing environment ten grondslag aan ons ontwerp. Het is belangrijk dat de ontwikkeling van het zieke kind wel gewoon kan doorgaan."
Thomas Bögl, LIAG architecten en bouwadviseurs

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op