kleurijke exterieur van Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie  met de rustgevende groene omgeving

een healing environment

Prinses Máxima Centrum, Utrecht

In het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie wordt de expertise op het gebied van zorg en research op het allerhoogste niveau gebundeld. Met een oppervlakte van 45.000 m2 is het Prinses Máxima Centrum het grootste kinderoncologisch centrum in Europa.

Fotografie: Ronald Tilleman

Functie:
Kinderkankerziekenhuis met specialistische functies: zorg, behandeling, wetenschappelijk onderzoek en onderwijsfaciliteiten

Opdrachtgever:
Prinses Máxima Centrum

Locatie:
Utrecht

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie wil ieder kind met kanker genezen, met een optimale kwaliteit van leven. De architectuur ervan draagt hieraan bij; het interieur en het exterieur zijn zelfs uniek te noemen. Er is een natuurlijk verloop gecreëerd tussen de kinder- en onderzoekswereld en tussen binnen en buiten. De hoofdroute door het gebouw is een ontmoetingsplaats voor kinderen, ouders, artsen, verpleegkundigen en onderzoekers.

Healing environment

Ten grondslag aan het ontwerp van het Prinses Máxima Centrum lag ontwikkelingsgerichte zorg. De ontwikkeling van het kind gaat immers door, ook bij ziekte. Veel aandacht gaat daarom uit naar het kind en het gezin. Dit resulteerde in een nieuwe opzet van het centrum. Het meest zichtbare voorbeeld hiervan zijn de patiëntensuites die men van luxueuze privéklinieken kent: een kamer voor het kind met daaraan gekoppeld een kamer voor de ouders. Op deze manier kunnen familieleden in een huiselijke sfeer bij hun kind blijven. Afhankelijk van de behoefte van de ouder en het kind kunnen de kamers door een schuifdeur verbonden of gescheiden worden. Bijzonder is dat elke kamer toegang heeft tot een eigen buitenruimte en voorzien is van een eigen badkamer.

Middelen zoals daglicht, lucht, uit- en overzicht en de algehele structuur zijn elementen die veel aandacht hebben gekregen om het genezingsproces te ondersteunen. Ook een rustgevende omgeving, die natuurlijke processen zoals dag-nacht ritme, beleving van de seizoenen en het weer ondersteunt, zal bijdragen aan het welbevinden en het herstel van de jonge patiënten. Daarnaast heeft elke leeftijdscategorie een eigen ruimte gekregen, ingericht naar behoefte. Dit stimuleert de sociaal-emotionele ontwikkeling optimaal. Verder heeft LIAG ruimten gecreëerd die het onder meer mogelijk maken als gezin samen te koken en eten, les in de klas te volgen of met oma en opa te spelen.

The highly-modern building complex expresses itself right from the outside with a friendly and colourful facade. The rooms are arranged in a contemporary way and offer a separate area for parents that can be used for overnight stays, allowing them to be near to their children. An exemplary design, developed and executed with sensitivity and empathy.
Juryrapport German Design Award 2020

Het Prinses Máxima Centrum is gelegen naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) van UMC Utrecht. Een kleurrijke verbindingsbrug verbindt het Prinses Máxima Centrum met het WKZ zodat ze optimaal van elkaars faciliteiten gebruik kunnen maken. LIAG heeft ook hiervoor het ontwerp gemaakt.

LIAG is verder betrokken bij ‘meedoen = groeien’, een initiatief van de TU Delft om interactieve producten en omgevingen te ontwerpen en onderzoeken die de ontwikkeling van kinderen met kanker bevorderen.

Het moest een prettig gebouw worden, een kindvriendelijke omgeving, zonder kinderachtig te zijn. Een gebouw dat optimisme uitstraalt en waarin je kinderen ook iets wilt laten beleven. Daarom lagen ontwikkelingsgerichte zorg en healing environment ten grondslag aan ons ontwerp. Het is belangrijk dat de ontwikkeling van het zieke kind wel gewoon kan doorgaan.
Thomas Bögl – partner-architect

Bekijk hier de lezing van Thomas Bögl op de European Healthcare & Design 2019 in Londen.

PvE: Kopvol /ZRi

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op