aansluiten bij lokale tradities

Opleidingscentrum Sibusiso

Sibusiso, een stichting die verstandelijk beperkte kinderen in Tanzania helpt om een beter bestaan op te bouwen, gaat uitbreiden. We krijgen opnieuw een kans om bij te dragen aan dit prachtige initiatief en hulpprogramma. Op het terrein van Sibusiso gaan we namelijk samen met deze stichting een opleidingscentrum bijplaatsen.

Functie:
Opleidingscentrum

Opdrachtgever:
Stichting Sibusiso

Locatie:
Tanzania

Dit centrum heeft als doel om de opgedane ervaring en kennis van de stichting Sibusiso te delen met andere of nieuwe organisaties die op gelijke wijze een bijdrage willen leveren aan deze hulpvraag. Om zo mogelijk de actieradius te vergroten en ook kinderen die buiten het (fysieke) bereik van de stichting liggen te bereiken.

Het Sibusiso complex ligt aan de voet van de Mount Meru, een vulkaan ten Westen van de hoogste berg van Afrika: de Kilimanjaro. Na de bouw van het opleidingscentrum zullen er trainingen gegeven worden aan lokale en regionale leerkrachten en fysiotherapeuten, om kinderen met een verstandelijke beperking het beste te ondersteunen.

Aansluiten bij lokale tradities

LIAG en Sibusiso vinden het belangrijk dat dit centrum past binnen de Tanzaniaanse situatie en aansluit bij de tradities en daarbij horende bouwwijzen. Een lokale aannemer zal daarom het ontwerp gaan realiseren. Daarbij gebruikmakend van natuurlijke en lokaal aanwezige grondstoffen. In het ontwerp houden we ook rekening met de Tanzaniaanse cultuur. Buitenonderwijs is daar een voorbeeld van: in de schaduw van de bomen, met ondertussen een adembenemend uitzicht door de open (en toch beschutte opzet) van het complex.

Klimaat is ook een belangrijk punt van aandacht tijdens het proces. Het ruime overstek van het dak bijvoorbeeld creëert schaduw en houdt de gevel droog bij regen. Een natuurlijk en efficiënt ventilatiesysteem zorgt voor aangename temperaturen binnen.

Arie Aalbers (directielid en bouwadviseur)
Ventilatie is gebaseerd op het schoorsteenprincipe. Het gebouw is relatief hoog, de ramen zijn hoog in de gevels geplaatst. Warme lucht kan zo eenvoudig zijn weg naar buiten vinden, en frisse lucht zijn weg naar binnen.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op