zicht van de tweede verdieping van het Wageningen University & Research gebouw met lichte werkomgeving gecreëerd door grote transparante gevel met een groen binnenklimaat en brede vides en loopbruggen

aanpasbaar voor de toekomst

Onderwijsgebouw Aurora

Aurora is uiterst flexibel met een modulaire opzet. Het gebouw kenmerkt zich door een open structuur. Aan het atrium, dat bijeenkomstfuncties en gezonde food pop-up voorzieningen herbergt, zijn de verschillende onderwijs- en laboratoriumruimten verbonden. Een ruime, centrale trap voert door het gebouw. Rondom deze trap is een diversiteit aan werkplekken te vinden. De opzet bevordert interactie en spontane ontmoeting. Rekening is gehouden met de benodigde aanpasbaarheid, óók voor de toekomst.

Functie:
onderwijsgbouw met onderwijsruimtes, kantoren, practicumzalen, collegezalen en restauratieve voorzieningen

Opdrachtgever:
Wageningen University & Research

Locatie:
Wageningen

Wij weten niet hoe het onderwijs van de toekomst er uit ziet. Hoe maak je een gebouw dat ruimte geeft aan deze onzekerheid? Met voldoende flexibiliteit om in de toekomst te kunnen anticiperen op de te veranderen ruimtebehoefte, leerlingaantallen en functiewijzigingen. Om in te spelen op deze benodigde flexibiliteit, gaat LIAG het Aurora in drie fasen realiseren, waarbij fase 1 en 2 momenteel in één keer wordt gebouwd. Ruimte is er bovendien om kleine uitbreidingen te realiseren tussen de fases. Én het onderwijs kan gewoon doorgaan als een volgende fase gebouwd gaat worden: daar hebben we in ons ontwerp al rekening mee gehouden.

Veranderingen in het onderwijs

In de basisopzet, zoals de stramienmaat, de draagconstructie, scheidingswanden en de opzet van de installaties, zorgen wij al voor de vereiste aanpasbaarheid. Om maximaal aan de educatieve behoeften te voldoen kunnen de collegezalen samen gecombineerd worden voor grotere groepen. Dit geldt ook voor de laboratoria. Ook plaatsen we flexibele wanden in de BYOD (Bring Your Own Device) zalen en de practicumzalen om te anticiperen op de wisselende groepssamenstellingen en studentenaantallen. Door de ruimten uit te rusten met schermen, apparatuur en oplaadpunten zijn ze geschikt voor vernieuwende onderwijsvormen. Er kunnen colleges gegeven worden en er kan in groepen samen gewerkt worden.

Zichtbaarheid van de kernwaarden

Het motto ““To explore the potential of nature to improve the quality of life”” van de WUR vertaalden wij in een duurzaam en gezond gebouw. Geen anoniem onderwijsgebouw maar een transparant gebouw dat laat zien waaraan gewerkt wordt bij de WUR. Zo is van buiten te zien wat zich in het gebouw afspeelt. Een open en uitnodigende uitstraling met logisch op elkaar afgestemde functiezones: een gebouw dat voor de gebruikers verder geen uitleg nodig heeft.

Kenmerkend is het overzicht en zicht op elkaar. Dit nodigt uit tot elkaar ontmoeten, inspiratie en het delen van kennis. Hier kom je elkaar écht tegen. Aurora heeft een ‘groene’ uitstraling. Levend groen vormt een belangrijk onderdeel in het interieur. Dit is terug te zien in het atrium met haar terrassen van waaruit een mooi uitzicht is op de rest van de campus. Er is een fijn binnenklimaat met een goede luchtkwaliteit. Daglicht valt rijkelijk binnen.

In september 2021 zal het gebouw in gebruik worden genomen.

Partners:
Halmos adviseurs, DGMR en Zonneveld ingenieurs

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op