gouden ruimte met rond raam die zweeft boven de aula van het VMBO Niekée in Roermond

out of the box

Niekée

Met zwevende lokalen in het centrale atrium, transparantie en het opvallende kleur- en materiaalgebruik onderscheidt het zich in alle opzichten van een traditionele school. Met recht mag dit gebouw de titel dragen: dynamische leerwereld.

Fotografie: Iemke Ruige

Functie:
Multifunctioneel onderwijsgebouw voor VMBO voor de deelscholen techniek, economie, grafimedia, horeca en zorg

Opdrachtgever:
Stichting Onderwijs Midden Limburg

Locatie:
Roermond

De gebruiker staat centraal. Dit komt tot uiting in de organisatie van het gebouw rond een centrale open ruimte met hierin de thuishonken en het open leercentrum. Leerlingen doen hier zelfstandig en op projectbasis hun kennis op en staan door de grote interne transparantie in direct contact met de werkplaatsen op de begane grond en de twee verdiepingen met overige leergebieden. In de centrale ruimte liggen en hangen de thuishonken, veilige en herkenbare thuisbases waar leerlingen van dezelfde richting in een lounge- ambiance elkaar ontmoeten voor de schooldag begint of om tussendoor even uit te blazen.

Het schoolgebouw is specifiek bedoeld voor de bovenbouw in de sectoren Techniek en Economie. Hieronder vallen de richtingen als bouw en metaal, elektrotechniek en grafisch, handel en verkoop. Niekée is geen traditionele school, maar een facilitair onderwijs- en activiteitencentrum voor de Scholengroep Roermond, voor andere scholen en voor allerlei maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.

“In een creatief proces is het belangrijk dat je je niet laat beperken door randvoorwaarden, dat komt later.”
Willem-Jan Adriaanssen, projecmanager Hevo

De gevel van het gebouw bestaat uit dragende betonelementen die aan de buitenkant voorzien zijn van gekleurde metaalbeplating met alle 27 leverbare standaardkleuren. Het gebouw is zo opgezet dat een maximale transparantie bereikt wordt en interactieve relaties, leren met en van elkaar, bevorderd wordt.en de aansluiting van de directe buitenruimte op het omliggende landschap heeft geleid tot een grote samenhang tussen omgeving en gebouw met behoud van de bestaande bomen.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op