Sporthal van het Liemers College in Zevenaar met grote glazen muur met variërende vlak grootes en sportende kinderen

transparant en open

Liemers College

In de onderwijsvisie van het Liemers College wordt de nadruk gelegd op Culturele Vorming, Natuur en Techniek en Duurzaamheid in de breedste zin. In ons ontwerp is hierop ingespeeld door ruimten te creëren waar leerlingen en docenten gestimuleerd worden om samen te werken en elkaar te inspireren in een transparante en open omgeving, zonder de gewenste kleinschaligheid uit het oog te verliezen.

Fotografie: Ben Vulkers

Functie:
Onderwijsgebouw voor VMBO met sportfaciliteiten

Opdrachtgever:
Stichting Quadraam

Locatie:
Zevenaar

Er is een balans gevonden tussen individuele en gemeenschappelijke onderwijsruimten door een grote variatie aan werkplekken te creëren. Denk bijvoorbeeld aan afgeschermde individuele plekken, informatiezones en plekken die de interactie stimuleren. Het gebouw geeft hiermee een ruimtelijk antwoord op de behoefte aan samenwerking en onderlinge inspiratie.

Een slim ingepaste school

Het schoolplein, opgetild en toegankelijk gemaakt via grote brede trappen, vormt de verbinding tussen het stationsplein en de achtergelegen parkzone. Onder het schoolplein zijn de onderwijsruimten voor techniek geplaatst en worden alle fietsen droog gestald. In de bovenliggende drie verdiepingen zijn de kantine, twee gymzalen en diverse onderwijspleinen en kantoorruimten ondergebracht.

De eerste en tweede verdieping hebben door de grote glazen puien een open en transparant karakter. De derde verdieping heeft een overstek over deze twee paviljoenlagen en heeft grote onderwijs-, praktijk- en stafruimten en twee patio’s om veel daglicht in het gebouw te brengen. De overstek werkt als zonwering voor de onderliggende bouwlagen, wat dus een energetisch voordeel oplevert.

Een energiezuinige school

Het Liemers College werkt met zogeheten deelscholen. Daarom is maximaal ingespeeld op flexibiliteit en multifunctionaliteit door te kiezen voor een kolomstructuur die de plattegrond goed aanpasbaar maakt voor toekomstige andere functies. Daarnaast wordt de instructieruimte ook als verkeersruimte gebruikt. Zo is er een compact gebouw ontstaan waardoor er minder energie verloren gaat. De juiste keuze voor duurzame maatregelen, zoals een biomassacentrale, een vegetatiedak en zonnepanelen, laat de GPR hoger uitvallen dan de gewenste GPR-score van 8. Dankzij de patio’s valt het daglicht tot diep in het gebouw, waarmee een optimaal en prettig binnenklimaat gecreëerd wordt.

LIAG heeft als beste de ambitie van de school en de gemeente vertaald in een voor iedereen aansprekende visie en beschikt daarnaast over uitmuntende technische en creatieve vaardigheden.
Scholengroep Quadraam

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op