open onderwijsconcept

Kindcentrum De Entree

Het Kindcentrum De Entree, een duurzaam schoolgebouw, ligt in de groene wijk Meerzicht en biedt ruimte aan een open onderwijsconcept. In het gebouw bevinden zich een basisschool, kinderdagopvang en een speeltaalhuis.

Fotografie: Ben Vulkers

Functie:
Primair onderwijs, KDO, STH/BSO en ontmoetingsplek voor ouders

Opdrachtgever:
Gemeente Zoetermeer

Locatie:
Zoetermeer

Status:
in uitvoering

Uitdagende leeromgeving

Kindgericht, talentgericht en toekomstgericht zijn de kernwoorden van De Entree. De school geeft onderwijs waarbij het kind extra wordt geprikkeld om onderzoekend te leren. Er is ruimte om talenten en vaardigheden te ontwikkelen in de vorm van techniek, sport, drama of koken. Elke jaargroep beschikt over een eigen basisruimte. Dit is de thuisbasis voor de kinderen. Hier krijgen de kinderen instructie, worden verhalen verteld en praten ze met elkaar. Daarnaast ontwierpen wij de ruimtes voor het atelieronderwijs: de leerateliers. Elk met een eigen thema zoals theater, bouwatelier en huishoek, media-atelier en ontdekatelier. De gezamenlijke ruimtes die de groepen met elkaar delen zijn flexibel en multifunctioneel van opzet. Dit zijn de speelleerpleinen. Uitdagend ingericht met afwisselend meubilair.

Open onderwijsconcept

Het open onderwijsconcept komt terug in de opzet van het gebouw. Op de begane grond krijgt de onderbouw les en zijn het kinderdagverblijf en speeltaalhuis geplaatst. Een grote multifunctionele speelruimte positioneerden we tegenover de grote trap die ook als tribune of voorleesplek gebruikt kan worden. Op de eerste verdieping is de bovenbouw gevestigd met tegen de gevel aan de basis (instructie) ruimten. Met grote glazen schuifpuien zijn deze verbonden met het middengebied waar de leerpleinen zijn. Hier vind je de leerateliers en open samenwerkplekken. De ‘ontmoetingskeuken’ is letterlijk en figuurlijk de centrale plek in het gebouw. Ouders en kinderen komen hier samen om te koken. Het duurzame schoolgebouw biedt de kinderen en medewerkers flink wat ruimte die veel vrijheid biedt voor de gewenste flexibiliteit in onderwijsvormen. De vide en een riante lichtstraat zorgen voor veel daglicht dat tot diep in het gebouw doordringt.

Verbinding met buiten

Kindcentrum De Entree ligt ingebed als een paviljoen in een park tussen heuvels en bomen. Het onderwijsgebouw heeft twee bouwlagen met een donkere metselwerk plint en een gemengde beige/bruine eerste verdieping. Deze is kleiner dan de begane grond waardoor op de verdieping een dakterras kon worden gemaakt met een brede trap naar het speelterrein in het park.

Gasloos en Nul op de Meter

De gemeente Zoetermeer heeft de ambitie om alle gebouwen die gerealiseerd worden Nul op de Meter (NoM) te maken. Veel aandacht gaat uit naar gebruikscomfort en duurzaamheid op alle vlakken. Diverse maatregelen zorgen hiervoor. Denk aan zonnepanelen op het dak, LED verlichting, aanwezigheidsdetectie, een warmtepomp en HR +++ glas.

Partners:
SMT Bouw & Vastgoed, Zonneveld

Landschapsarchitect:
Wissing

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op