open onderwijsconcept

Kindcentrum De Entree

Kindgericht, talentgericht en toekomstgericht zijn de kernwoorden van Kindcentrum De Entree. De school geeft onderwijs waarbij het kind extra wordt geprikkeld om onderzoekend te leren. Er is ruimte om talenten en vaardigheden te ontwikkelen in de vorm van techniek, sport, drama of koken.

Fotografie: Ben Vulkers

Functie:
Primair onderwijs, kinderdagopvang, speeltaalhuis, buitenschoolse opvang en ontmoetingsplek voor ouders

Opdrachtgever:
Gemeente Zoetermeer

Locatie:
Zoetermeer

Uitdagende leeromgeving

Elke jaargroep beschikt over een eigen basisruimte. Dit is de thuisbasis voor de kinderen. Hier krijgen ze instructie, worden verhalen verteld en praten ze met elkaar. Wij ontwierpen ook de ruimten voor het atelieronderwijs: de leerateliers. Elk met een eigen thema zoals theater, bouwatelier en huishoek, media-atelier en ontdekatelier. De gezamenlijke ruimten die de groepen met elkaar delen zijn flexibel en multifunctioneel van opzet. Dit zijn de speelleerpleinen. Uitdagend ingericht met afwisselend meubilair.

Open onderwijsconcept

Het open onderwijsconcept komt terug in de opzet van het gebouw. Op de begane grond krijgt de onderbouw les en zijn het kinderdagverblijf en het speeltaalhuis geplaatst. Wij creëerden een grote multifunctionele speelruimte tegenover de grote trap die ook als tribune of voorleesplek gebruikt kan worden. Op de eerste verdieping is de bovenbouw gehuisvest, met tegen de gevel de basis-instructieruimten. Met grote glazen schuifpuien zijn deze verbonden met het middengebied waar de leerpleinen zijn. Hier vind je de leerateliers en open samenwerkplekken. De ‘ontmoetingskeuken’ is letterlijk en figuurlijk de centrale plek in het gebouw. Ouders en kinderen komen hier samen om te koken.

Het duurzame schoolgebouw voorziet de kinderen en medewerkers in flink wat ruimte die veel vrijheid biedt voor de gewenste flexibiliteit in onderwijsvormen. De vide en een riante lichtstraat zorgen voor veel daglicht dat tot diep in het gebouw doordringt.

Verbinding met buiten

Kindcentrum De Entree ligt ingebed als een paviljoen in een park tussen heuvels en bomen. Het gebouw heeft twee bouwlagen met een plint van donker metselwerk en een gemengde beige/bruine eerste verdieping. De verdieping is kleiner dan de begane grond, waardoor een dakterras kon worden gemaakt met een brede trap naar het speelterrein in het park.

Gasloos en Nul op de Meter

De Entree is gasloos en energieneutraal. Dit past in de ambitie van de gemeente Zoetermeer om alle gebouwen die gerealiseerd worden Nul op de Meter (NoM) te maken. Veel aandacht gaat uit naar gebruikscomfort en duurzaamheid op alle vlakken. Diverse maatregelen zorgen hiervoor. Denk aan zonnepanelen op het dak, LED-verlichting, aanwezigheidsdetectie, een warmtepomp en HR+++ glas.

Partners:
SMT Bouw & Vastgoed, Zonneveld ingenieurs

Landschapsarchitect:
Wissing ruimtelijke denkers

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op