open onderwijsconcept

Kindcentrum De Entree

Kindgericht, talentgericht en toekomstgericht zijn de kernwoorden van de Prinses Amaliaschool. De school geeft onderwijs waarbij het kind extra wordt geprikkeld om onderzoekend te leren. Ruimte om je talenten en vaardigheden te ontwikkelen in de vorm van techniek, sport, drama of koken. Het huidige gebouw kan aan dit onderwijsconcept niet meer voldoen. Daarvoor in de plaats komt nu een nieuw integraal kindcentrum: het IKC De Entree. LIAG ontwerpt dit centrum, gelegen in de wijk Meerzicht, samen met de gebruikers, adviseurs en de gemeente.

Functie:
Primair onderwijs, KDO, STH/BSO en ontmoetingsplek voor ouders

Opdrachtgever:
Gemeente Zoetermeer

Locatie:
Zoetermeer

Status:
in uitvoering

Uitdagende leeromgeving

Het open onderwijsconcept komt terug in de opzet van het gebouw. LIAG creëerde ruimten voor instructie-onderwijs, creatieve ateliers en samenwerkingsplekken. De basis zijn de leerateliers die elk een eigen thema hebben: theater en creatief samen met bouwatelier en huishoek, media-atelier met bouwhoek en ontdekatelier. Deze leerateliers staan in open verbinding met de leerpleinen. Hier zijn instructieruimten geplaatst die met grote glazen schuifpuien verbonden kunnen worden met het middengebied. Centraal in het IKC komt een ‘ontmoetingskeuken’ waar ouders en kinderen zelf kunnen koken en samenkomen. De speelruimte, gelegen op de begane grond, kan worden omgebouwd tot theater met een eigen tribune die ook gebruikt kan worden als voorleesplek. De kinderdagopvang, die ook een plek krijgt in het centrum, krijgt een eigen vleugel met speellokaal en een eigen buitenruimte.

Verbinding met buiten

IKC De Entree ligt als paviljoen in een park tussen heuvels en bomen. De school met speelplekken ligt ingebed in een zone tussen bomen en heuvels. Het IKC heeft twee bouwlagen met een donkere metselwerk plint en een gemengde beige/bruine eerste verdieping. Deze is kleiner dan de begane grond waardoor op de verdieping een dakterras gemaakt is die met een brede trap naar het speelterrein gaat in het park.

Gasloos en Nul op de Meter

De gemeente Zoetermeer heeft de ambitie om alle gebouwen die gerealiseerd worden Nul op de Meter (NoM) te maken met veel aandacht voor gebruikscomfort en duurzaamheid op alle vlakken. Diverse maatregelen gaan hiervoor zorgen. Denk aan zonnepanelen op het dak, LED verlichting, aanwezigheidsdetectie, een warmtepomp en HR +++ glas. De uiteindelijke EPC-score wordt -0,135 en heeft een GPR score van 8.

De oplevering staat gepland in het najaar van 2020.

beelden interieur: LIAG
beelden exterieur en buitenruimten: Wissing Ruimtelijke denkers

Partners:
SMT Bouw & Vastgoed, Zonneveld

Landschapsarchitect:
Wissing

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op