maatwerk ontwerp én oplossingen

Keizer Karel College, Amstelveen

Het Keizer Karel College - oftewel KKC - voegt met deze grootschalige vernieuwbouw een nieuw hoofdstuk toe aan de 65-jarige bestaansgeschiedenis. Deze middelbare school is al jaren een begrip in Amstelveen en omstreken. Dat blijft ook zo, zeker na deze levensduurverlengende renovatie en uitbreiding. Het is gedaan met oog voor de historie en charme van het pand. Bovendien sluit de leeromgeving aan bij de laatste onderwijskundige vernieuwingen. En is het schoolgebouw nu energieneutraal. Hoe ziet dit nieuwe KKC eruit?

Fotografie: Mike Bink

Functie:
voortgezet onderwijs

Opdrachtgever:
Keizer Karel College & Gemeente Amstelveen

Locatie:
Amstelveen

Jaar:
2022

Status:
in gebruik

Zo’n vernieuwbouw vormt de aanleiding om het schoolgebouw te verduurzamen en op te frissen. En is hét moment om met docenten en leerlingen rond de tafel te zitten en te brainstormen over hoe het ‘nieuwe’ KKC er uit zou moeten zien. Zij hadden al snel een duidelijk beeld voor ogen, namelijk: Het openbreken van het klassikale onderwijs door vakken te bundelen en het maken van open (leer)pleinen. Plus, het creëren van een aansprekende en inspirerende onderwijsomgeving. De uitkomsten uit deze workshops zijn vertaald naar een Programma van Eisen en vervolgens naar een ontwerp.

Van binnentuin tot groen hart
Meerdere riante pleinen zijn gerealiseerd in het KKC. Deze fungeren als een plek van sociale interactie. En zijn uniek en herkenbaar. Zo is de oude binnentuin omgetoverd tot een oase van rust en ruimte. Het daglicht valt royaal via het glazen dak binnen. De beplanting zorgt voor een warme sfeer. De ruimte heeft daarmee een positief effect op de leerprestaties en ieders welbevinden. Deze ingreep maakt de huisvesting gezond.

“Het creëren van leerpleinen is een echte win-winsituatie. Door de binnentuin te transformeren tot een ruim leerplein wisten we het volgende te bereiken: Extra vierkante meters toe te voegen. Looproutes logischer en efficiënter te maken. Tot slot, het gebouw ook compacter en daarmee energiezuiniger en onderhoudsvriendelijker te maken.”
Thomas Bögl, LIAG architecten en bouwadviseurs

Maatwerk ontwerp én oplossingen
Slimme ontwerpoplossingen leiden tot maatwerk. De leerpleinen zijn de ruimtes die multifunctioneel ingezet kunnen worden. Het ene moment functioneert zo’n gebied als verlengde van het klaslokaal, het andere moment wordt deze ruimte gebruikt door de leerlingen om tijdens een tussenuur in stilte of als groep aan een opdracht te werken. Maar vaak wel met toezicht of onder begeleiding van een onderwijsassistent.

"Deze vernieuwde opzet vraagt om een andere manier van leren en werken; anders dan leerlingen en docenten tot dan toe gewend waren. Gelukkig verliep dit proces soepel. We zien juist dat leerlingen zuiniger zijn op het ‘nieuwe’ KKC, interieur en meubilair. En dat docenten zich meer betrokken voelen nu ze beter zicht hebben op wat er speelt in hun cluster en schoolgebouw.”
Charles Kauffman, Keizer Karel College

Middelbare school met collegezaal
Verder is het nieuwe KKC uitgerust met specials. De collegezaal is daar een voorbeeld van. Het is als een opvallend meubelstuk vormgegeven en prominent geplaatst op een van de leerpleinen. Door deze zaal maken de leerlingen al kennis met de manier van lesgeven die in het hoger onderwijs gebruikelijk is. Naast hoorcolleges is deze ruimte ook geschikt om ouderavonden, lezingen of muziekoptredens te verzorgen.

“De collegezaal is een multifunctioneel meubel. Door de wand te openen, creëer je in een handomdraai een tribune met een podium. Door de wand te sluiten, maak je er weer een onderwijsruimte van. En daarbovenop, bovenop de collegezaal? Daar ligt een centraal leerplein voor ICT-onderwijs. Een trap leidt de leerlingen hier naar toe. Deze is zo vormgegeven dat er een duidelijke overgang ontstaat tussen de gang en de onderwijsruimte, zo dat het werken en het leren in deze ruimte meer gestructureerd en rustiger verloopt. De beleving heeft een gunstige uitwerking op het gedrag.”
Thomas Bögl, LIAG architecten en bouwadviseurs

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op