schakelstuk tussen universiteit en stad

International Science Center Universiteit Passau

De Duitse universiteitsstad Passau ligt op een heuvelrug tegen de Oostenrijkse grens. Hier komen drie rivieren, de Donau, Inn en Ilz, samen. De oude stad kenmerkt zich door smalle straten, steile steegjes, poorten en trappen die naar de veelkleurige barokke pleinen leiden. De universiteit van Passau is de afgelopen jaren flink gegroeid en blijft groeien. Het terrein aan de Löwenbrouwerij tegenover de historische kloostertuin is gekozen als uitbreidingslocatie. Hier verrijst straks een representatief wetenschappelijk centrum met een multifunctionele college- en congreszaal waar ook tal van culturele evenementen kunnen plaatsvinden. Strategisch gelegen tussen de meer ruim opgezette groene universiteitscampus en de historische meer dichtbebouwde binnenstad functioneert het gebouw hiertussen als schakelstuk. De perfecte plek waar de universiteit meer zichtbaarheid kan krijgen in het dagelijkse stadsleven.

Functie:
Hoorcollegezaal/concertzaal met foyer, bijeenkomstzalen voor muziekonderwijs, horeca, kantoorruimten, parkeren en fietsenstalling

Opdrachtgever:
Universiteit Passau

Locatie:
Passau

Status:
Besloten prijsvraag

Ensemble als verbindend element

In ons voorstel verdelen we het ruimtelijk programma over twee volumes. Zo creëren we een uitnodigende publieke doorgang tussen deze volumes die binnen en buiten met elkaar verbindt. De ‘verbindingsstraat' loopt via een brede trap van de lager gelegen kloostertuin naar een hoger gelegen multifunctionele publieke binnenplaats. Een mooie plek voor evenementen. En er is een caféterras dat tegelijkertijd het beginpunt vormt richting de Philosophensteig (een voetgangersbrug). Samen met het gebouw van de Löwenbrouwerij vormen zij een ensemble van drie volumes.

Congreszaal als pronkjuweel

Het volume aan de noordzijde herbergt op de bovenste verdiepingen verschillende kantoorruimten voor het opleidingsinstituut en het bestuur. De ruimten zijn zeer toegankelijk en kenmerken zich door een open en transparante structuur met uitzicht over de binnenplaats en de oude stad.

De bijeenkomstruimten voor muziek bevinden zich op de begane grond en sluiten direct aan op de foyer en het backstage gedeelte. In het kleinere volume aan de zuidzijde vind je de publieke functies als café, foyer en de grote collegezaal. De grote zaal positioneerden we als 'juweel' in het zuidelijke deel van het gebouw. Het torent boven het café- en foyergebied uit. De uitnodigende trap biedt een prachtig perspectief over de stad en verbindt optisch de multifunctionele binnenplaats met de kloostertuin. Een andere verbinding die we met de stad leggen is in de zaal zelf. Deze ontwierpen we niet als een zwarte doos, maar in de zaal is een immens raam dat een panoramisch zicht heeft op de oude stad en de kathedraal van Passau.

De slimme functieverdeling maakt het mogelijk om vrij eenvoudig delen van het gebouw op te splitsen. Congressen of concerten kunnen gemakkelijk plaatsvinden zonder de dagelijkse activiteiten van de universiteit te verstoren.

Vernuftig installatiesysteem

Met behulp van betonkernactivering kunnen we het hele jaar door een stabiele basistemperatuur in alle ruimten garanderen. Dit werkt alleen bij een goede isolatie van het gebouw met de daarbij behorende luchtdichtheid. Door te werken met een mechanisch toe- en afvoerluchtsysteem, kan de verdere temperatuurregeling op de meest energiezuinige manier geregeld worden door middel van de ingevoerde lucht. Dit beoogt een hoog gebruikerscomfort, vooral in ruimten met grote schommelingen in de bezetting. In de kantoorruimten is de luchttemperatuur individueel te regelen. De externe zonwering zorgt samen met de lage ramen voor een aangenaam binnenklimaat. Ramen kunnen altijd afzonderlijk en individueel geopend worden.

De grote collegezaal wordt uitsluitend verwarmd of gekoeld door middel van lucht. Het is belangrijk om de lucht langzaam de zaal in te leiden zodat er geen tocht en geen geluiden te horen zijn. De tribune ontwierpen we als een plenum van waaruit de lucht langzaam de zaal binnenkomt. Gebruikte lucht wordt via het plafond aangezogen en via een warmtewisselaar afgevoerd. Op het dak stellen we PV-cellen voor. De zichtbare daken vergroenen we.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op