op avontuur in de natuur

Kindcentrum Vossepark, Hillegom

De fusieschool Meer en Dorp en BLOS kinderopvang genieten van een nieuw, integraal kindcentrum in Hillegom. Zij zijn de trotse bewoners van IKC Vossepark. Dit gebouw ligt op een prachtige plek; middenin het groen, aan een park en vlakbij een kinderboerderij. Ideaal, want de vraag was immers om een kindcentrum te ontwerpen dat de ontwikkeling van het kind optimaal ondersteunt. Zo’n omgeving creëert hiervoor een ideaal vertrekpunt. Het gebouwontwerp benut dit voordeel maximaal.

Fotografie: Rufus de Vries

Functie:
basisschool & kinderopvang

Opdrachtgever:
Sophia Scholen en Gemeente Hillegom

Locatie:
Hillegom

Jaar:
2022

Status:
in gebruik

Een gebouw vol mogelijkheden
Alles draagt bij aan de ontwikkeling van het kind. Dat uitgangspunt vormt de basis van dit ontwerp. Zo volgt de opzet van het gebouw de doorlopende leerlijn. Het is hierdoor direct duidelijk waar de opvang en elke ‘bouw’ in dit kindcentrum te vinden zijn. De school en de kinderopvang hebben een eigen toegang. En een eigen identiteit. Maar er is ook een sterke samenhang en verbondenheid. Het interieur is licht en open. De zichtlijnen bieden de leerlingen overzicht én zicht op de volgende fase in hun ontwikkeling. De inrichting vanbinnen en buiten sluit aan bij de belevingswereld en de leerbehoefte van het kind.

Op avontuur in de natuur
Hoe faciliteert dit kindcentrum hun groei? Een groene omgeving helpt. Het gebouw opent zich naar het Vossepark; de verdiepingshoge raampartijen in de gemeenschappelijke ruimten zorgen voor het uitzicht hierop. De gebruikers profiteren direct van de voordelen. Zo presteren de leerlingen beter en ervaren de leerkrachten minder werkstress. En dat niet alleen, het stimuleert hen ook om naar buiten te gaan. Een directe toegang tot zo’n buitenruimte maakt het aantrekkelijk om een les buiten te geven, zoals het zoeken van kastanjes in de herfstperiode. 

"Kijk eens uit het raam. Zo veel groen. Het ligt in een park, op een eigen eiland. Het is heerlijk om hier te mogen werken."
Friedeke van der Lei, IKC Vossepark
"Straks heeft het gebouw als het ware groene sokken aan. Het kindcentrum is rondom beplant met klimplanten. Deze groeien tot de eerste verdieping. De kinderen kunnen er een wedstrijd houden: Wiens plant groeit het hardst?"
Thomas Bögl, LIAG architecten en bouwadviseurs

Met een zachte kant
Het kindcentrum is een veilige speel- en leeromgeving. Zo heeft het gebouw letterlijk een zachte kant. Hoe? Door het gebruik van natuurlijke materialen, pastelkleuren en ronde vormen. De natuurlijke omgeving was een reden om te kiezen voor deze organische vormentaal. Het was niet de enige: Ronde vormen versterken de ruimtelijkheid. Ze rijgen ruimten op vloeiende wijze aaneen. En op kinderen hebben ronde vormen (bewezen) een positieve invloed. Het maakt hen blij en rustig.

Op ontdekkingstocht
IKC Vossepark heeft een bruisend hart; Het is een vide, die elke bouw en beide verdiepingen met elkaar verbindt. Ideaal voor vieringen dus. De gemeenschappelijke keuken hier is een blikvanger. Dat geldt misschien nog wel meer voor het centraal gelegen trappenhuis. Dat is van binnen volledig met hout bekleed. Het oogt als een boomhut. Het roept hetzelfde gevoel op. Enerzijds voel je er de geborgenheid. Anderzijds ook de vrijheid, helemaal als de kinderen op ontdekkingstocht gaan, naar boven toe.

"Het groen buiten, de kleuren, het vele hout en de mooie ronde vormen maken dat de kinderen het als een fijne en veilige plek ervaren."
Sanne Deutekom, IKC Vossepark

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op