volop gebruiksmogelijkheden

IKC Borgman Ebbinge

Midden in het centrum van Groningen staat het eerste integraal kindcentrum van de stad. Een aardbevingsbestendig, energiezuinig en gasloos gebouw met een grote, groene buitenruimte, waarin twee locaties van de Borgmanschool en Stichting Kinderopvang Stad Groningen intensief samenwerken. Hier vind je kinderopvang en onderwijs onder één dak, perfect geïntegreerd. Het gebouw ontwierpen wij zonder traditionele klaslokalen. Het bestaat uit ruime ontwikkelpleinen die volop mogelijkheden voor de kinderen bieden.

Fotografie: Martijn Heemstra

Functie:
Primair onderwijs, kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal

Opdrachtgever:
Stichting Openbaar Onderwijsgroep, Groningen

Locatie:
Groningen

Optimale ontwikkeling

Het Integraal Kindcentrum, ook wel vensterschool of brede school genoemd, is voor kinderen van 0-13 jaar. In het IKC werkt de school met de kinderopvang samen vanuit één gezamenlijke visie. Zodat zij een vloeiende overgang van binnenschools naar buitenschools, van baby naar peuter, van peuter naar kleuter, en van kleuter naar basisschool kunnen waarborgen. Op die manier is er betere afstemming en kan er meer aandacht aan het kind gegeven worden.

De gebouwopzet bestaat uit vier leeftijdsgerichte units. De jongste groepen hebben een plek op de begane grond, de oudste twee groepen boven. Elke unit beschikt over een ontwikkelplein met daaromheen de instructieruimten, die ‘afsluitbaar’ zijn met schuifdeuren. Afhankelijk van de behoefte kunnen deze ruimten akoestisch gesloten worden, maar ook open met (visuele) interactie in en tussen de leerpleinen.

Centraal in het hart van het gebouw plaatsten we een multifunctionele trap met zittreden. Dit is dé plek voor ontmoetingen, vieringen of om een film te kijken. Ook is hier de bibliotheek. Een heerlijke plek om je even terug te trekken en in een spannend boek te duiken. Een grote lichtstraat zorgt voor een fijn binnenklimaat en prettig binnenvallend daglicht. Een flexibele wand verbindt de ruimte voor de trap met het speellokaal daarachter. Afzonderlijk bruikbaar of de mogelijkheid om ze samen te voegen voor extra veel podiumruimte. Vanuit het gemeenschappelijke hart heb je overzicht over de verschillende units en vind je op een natuurlijke manier je weg naar alle plekken in het gebouw. Kortom, een transparante, open omgeving met veel doorzichten. Een plek waar kinderen vrij zijn om te ontdekken en zich te ontwikkelen.

Groene speel- en leeroase

Ondanks dat de school hartje centrum ligt op een krappe kavel, zorgden we voor een beschutte buitenruimte in de veilige beslotenheid aan de binnenzijde van het stedelijk blok. Door het gebouw zo compact mogelijk te maken in een split-level organisatie met een half verdiepte fietsenstalling konden we op de verschillende niveaus dakterrassen creëren voor extra buitenspeelruimte. Deze terrassen verbonden wij met een riante trap. Breed inzetbaar voor onderwijsdoeleinden of als speelattribuut. Iedere verdieping heeft toegang tot de buitenruimte met een eigen entree. Het is een plek waar kinderen de natuur kunnen beleven en avontuurlijk kunnen spelen. Door de vele buitenlessen en buitenactiviteiten wordt het groene buitenterrein volop benut.

Het hele speelterrein is met natuurlijke materialen ingericht. Voor het schoolplein keken we naar klimaatadaptieve maatregelen die het een fijne plek maken voor de kinderen. Het plein ligt beschut op het Zuiden. Dit is plezierig, toch kan het goed warm worden in de zomer. Vandaar ook de keuze voor veel groen, bomen en wateropvang in de vorm van een wadi. Zo krijg je schaduw en wordt het water (deels) vastgehouden op de plek, wat allemaal verkoeling geeft. Het idee is dat de witte gevels vergroend worden in de loop van de tijd. Door begroeiing op de gevels blijft het binnen in de school ook koeler.

Het gebouw is energiezuinig, gasloos en is aangesloten op warmtestad (WKO). De EPC waarde is 0,7. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst. Er is LED verlichting en we maakten gebruik van FSC hout. Goede ruimte-akoestiek en een hoog klimaatcomfort dragen bij een gezonde onderwijsomgeving. De compacte opzet zorgt voor minder energie- en exploitatielasten.

Partners:
Van Wijnen (aannemer), bouwadviesbureau van der Ven (adviseur constructies), Vintis (adviseur installaties), DGMR (bouwfysisch adviseur)

Landschapsarchitect:
Merijn Vrij (ontwerp speelterrein)

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op