buiten de metalen gevel stekende balkons van de appartementen die bij het IJburg College in Amsterdam horen

altijd zichtbaar

IJburg College

IJburg, nieuwe stad op een nieuw eiland, nieuw begin. Voor het IJburg College de kans om in de nieuwe huisvesting het onderwijs optimaal vorm te geven met als missie ‘leerlingen zoveel mogelijk laten leren over zichzelf en de wereld om hen heen’. De school ziet zichzelf als leergemeenschap, met een belangrijke link naar de directe omgeving.

Fotografie: Thomas Schlijper, Ben Vulkers

Functie:
VO-onderwijs, sporthal en appartementen

Opdrachtgever:
HEVO BV, 's-Hertogenbosch

Locatie:
Amsterdam

Het IJburg College is het maatschappelijke centrum voor de IJburg-samenleving, een brede schoolgemeenschap voor voortgezet onderwijs met een intersectoraal programma voor het VMBO en een brede profilering van HAVO en VWO, waarin versterkte taal-, kunst-, cultuur- en sportonderwijs een stevige plek hebben. Het gebouw biedt ook ruimte aan een Grand Café, theater, sporthal voor de wijk en heeft parkeerfaciliteiten in de half verdiepte kelder. Omdat ‘leren in de werkelijkheid’ centraal staat, is er een intensieve samenwerking met de omgeving. Om de kleinschaligheid te waarborgen is het gebouw opgedeeld in 6 deelscholen van ieder maximaal 200 leerlingen.

Het is een autonoom, herkenbaar en compact gebouw geworden op een compacte kavel. Het gebouw is het enige pand op IJburg met een metalen gevel en valt op tussen de voornamelijk in bruine baksteen opgetrokken woongebouwen. De appartementen hebben als enige op IJburg balkons die buiten de gevel steken. Deze zijn al vanaf het begin van de IJburglaan te zien en vormen zo een goed herkenningspunt. De metalen gevel is zwart bruin metallic gecoat. De gevouwen facetten in de gevel zorgen voor een constant wisselend spel met het buitenlicht. Soms is het gebouw matzwart, dan weer zilvergrijs.

“De overgang naar het nieuwe gebouw was eigenlijk heel makkelijk. Hier is alles gericht op wat je moet doen en dat is heel prettig. De leerpleinen werken heel goed. Ondanks dat je er met veel mensen tegelijk verschillende dingen doet, is het toch rustig en kun je geconcentreerd werken.”
Susan Roohe, Leerlinge 6 vwo

Het interieur: neutraal, licht en open

Aan de centrale hal liggen de gemeenschappelijke ruimtes voor de leerlingen en de buurt (aula, restaurant). De deelscholen zijn bereikbaar via een brede, open trap die veel licht krijgt door het glazen dak. Doordat alles open en licht is, is de sociale veiligheid groot. Alles wat in de school gebeurt is zichtbaar: men ziet waar de leerlingen mee bezig zijn.

:“Elke leraar komt hier in opleiding.” “Ik voel me wel verwend. Ik heb hier het gevoel dat ik een belangrijke meneer ben: het is luxe, licht en mooi!”
Marc van Gent, Expert themaleren onderbouw IJburg College

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op