duurzaam & klimaatadaptief

Huygens Lyceum, Eindhoven

Het Huygens Lyceum in Eindhoven heeft een volledige transformatie ondergaan. Deze middelbare school, ooit geplaagd door technische beperkingen, een slecht binnenklimaat en een ruimtetekort, heeft een compleet nieuw gebouw gekregen. Op dezelfde locatie waar eens het oude lyceum stond, staat nu een eigentijdse middelbare school inclusief hoogwaardige sportfaciliteiten.

Fotografie: Mike Bink

Functie:
voortgezet onderwijs & sportfaciliteiten

Opdrachtgever:
Stichting Eindhovens Christelijk Voortgezet Onderwijs (SECVO) & Huygens Lyceum

Locatie:
Eindhoven

Jaar:
2022

Status:
in gebruik

In nauwe samenwerking met het Huygens Lyceum heeft DAT het voorlopig ontwerp gerealiseerd. Dit ontwerp sluit naadloos aan op het onderwijsconcept van 'deep learning' van Michael Fullan, waar het draait om persoonsgericht en projectmatig werken. Wij hebben vervolgens op onze beurt van het Huygens Lyceum een gebouw gemaakt dat duurzaam is en het welzijn van leerlingen en medewerkers centraal stelt.

“Het Huygens Lyceum was functioneel en technisch verouderd. Het was al meerdere keren verbouwd in de afgelopen 60 jaar. Het had bovendien nog een met olie gestookte installatie. Renovatie hebben we even overwogen, maar was uiteindelijk geen optie.”
Martin van den Berg, SECVO

Een gezonde leer- en werkomgeving
Bij de ontwikkeling van het Huygens Lyceum lag de focus niet alleen op een fijne leeromgeving voor leerlingen, maar ook op een plek waar docenten graag werken. Het creëren van een gezond binnenmilieu stond daarbij voorop. Onderzoek bevestigt immers dat een goede luchtkwaliteit, de juiste temperatuur, prettige akoestiek en volop daglicht niet alleen de leerprestaties van leerlingen bevorderen, maar ook het ziekteverzuim onder docenten verminderen.

We maken gezonde gebouwen. Daarnaast hebben we oog voor functionaliteit en totaalbeleving. Zo fungeert het atrium als het bruisende hart van het gebouw, als een levendige ontmoetingsplaats. Het is tegelijkertijd de plek waar binnen en buiten als het ware samenvloeien. De glazen overkapping laat overvloedig licht binnen, terwijl de glazen puien zicht bieden op het park. De grote planten en natuurlijke materialen geven de ruimte een aangename sfeer.

“Het atrium is echt een blikvanger, net als de leerkuil. Je kunt die kuil gebruiken voor instructie, maar ook voor kleinere bijeenkomsten. De plek is wat intiemer dan de grote aula.”
Loes Corbeij, Huygens Lyceum

Duurzaamheid op elk niveau
We maken duurzame gebouwen. Daarbij passen we zichtbare en onzichtbare maatregelen toe, denk aan een demontabel casco, houtskeletbouw gevels, lariks voor de afwerking en gerecycled papier voor de akoestiek. Verder maken ingrepen als PV-panelen op het dak, een WKO-installatie ondergronds, uitstekende isolatie en energiezuinige klimaatbeheersing het gebouw nagenoeg energieneutraal. En dat is goed voor het milieu en gunstig voor de exploitatie.

Bij LIAG gaan we vaak een stapje verder, zo ook bij dit project. Een van de drie gebouwdelen is namelijk bekleed met verkoold bamboe. Het is een nieuw ontwikkeld, biobased materiaal dat voldoet aan de strenge eisen die gelden voor onderwijshuisvesting: waar onder meer brandklasse B vereist is en weinig onderhoud gewenst is. Het pionierswerk dat wij samen met producenten hebben verricht, heeft geleid tot de benodigde certificaten om deze bamboe gevelbekleding in Nederland te introduceren.

Een groen schoolterrein
Klimaatadaptatie is essentieel in dit project. Zo is het terrein voorzien van diverse blauwgroene oplossingen, zoals wadi's en een buitenkuil. Zo'n kuil is een van de ontmoetingsplekken, waar leerlingen tijdens de pauze samenkomen. Tegelijkertijd dient het als waterberging en draagt het bij aan het milieubewustzijn. Het is een immers een van de maatregelen om het terrein hoosbui-bestendig te maken. Daarnaast is het terrein ingericht met 'effectief' groen, onder meer bij de parkeerplaatsen voor fietsen en auto's. Het houdt het regenwater vast en vermindert de hitte tijdens warme dagen.

“Het gaat uiteindelijk ook om de kleine, slimme en duurzame keuzen die je onderweg maakt. Samen maken ze impact."
Peter Donkers, LIAG architecten en bouwadviseurs

Partners:
DAT (voorlopig ontwerp)

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op