drie meisjes zittend op het schoolplein van CSG het Streek in Ede met groene driedemetionale gevel

een school met aandacht voor iedereen

Het Streek

CSG Het Streek heeft een goed en toekomstbestendig onderwijsgebouw gekregen met een diversiteit aan ruimten en plekken. Kinderen werken in een veilige, plezierige en overzichtelijke omgeving. Zichtbaar praktijkleren door de transparante praktijkruimten met de frontoffices als ‘praktijk’ werkplek aan een continue centrale open(bare) ruimte. De aula hebben wij vertaald als dorpsplein.

Functie:
School

Opdrachtgever:
Stichtingsbestuur CSG Het Streek

Locatie:
Ede

Het Streek staat bekend als ‘De school die werkt’ (DSDW). Met een onderwijsvisie die trotse VMBO / PRO gebruikers een eigen plek geeft in de school en hiermee een eigen plek in de maatschappij. De sterke punten van Het Streek in de vorm van kleinschaligheid en persoonlijke aandacht worden in de nieuwe school samengevoegd en uitgebouwd.

Veilige thuisbasis

Er zijn vier ‘schooltjes’ gecreëerd, in vier vleugels van de school met een maximumgrootte van 250 leerlingen per afdeling. De brugklassers worden apart opgevangen, evenals de leerlingen voor het praktijkonderwijs. Daarnaast is er een aparte afdeling voor de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg en voor de mavo. Leerlingen werken in een veilige thuisbasis in lokalen die gelegen zijn rond kleinschalige leerateliers. Op die wijze is er overzicht, kan er structuur worden aangebracht en blijven de lijnen kort. Het grote voordeel van één gebouw is ook dat alle leerlingen gebruik kunnen maken van de praktijkruimtes, de werkplaatsen, het theater, het Grand Café en de dansstudio.

“Het is een feest en een verademing om hier te mogen werken. De transparante en kleinschalige inrichting van dit gebouw en de leerlinggerichte houding van onze medewerkers geven de leerlingen een beetje een thuisgevoel, zodat zij het beste uit zichzelf kunnen halen.”
Locatiedirecteur Jan Haasjes

Groene 'uitstraling'

De school ligt aan het eind van de as van de Kenniscampus. Daarmee wordt het schoolplein het ‘eindpunt ‘ van de route en hier bevindt zich ook de hoofdentree. De fietsers vinden de stalling gedeeltelijk onder de school aan de zijde van de Zandlaan en gedeeltelijk voor de sportaccommodatie. Hierdoor ontstaat een schoolplein dat geheel vrij van auto- en fietsverkeer is. Het gebouw omarmt het plein waardoor dit een natuurlijke verblijfsfunctie krijgt vlakbij de sportvelden waar in de pauze een balletje getrapt kan worden. Aan het schoolplein ligt de entree van de school. In kleur en vormgeving onderscheidt Het Streek zich sterk van de andere gebouwen langs de Zandlaan en voegt zich prachtig in de ‘groene’ uitstraling van de Zandlaan en de daarachter gelegen groene zone.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op