creëren van een veilige en comfortabele plek

Herhuisvesting afdeling SZW

Vanaf 2021 moeten het dienstverleningscentrum en de werkplekken van de afdeling SZW van de gemeente Den Haag op een nieuwe locatie gehuisvest worden. In het huidige pand waren duurzaamheid en comfort achterhaald. Structuur en ligging pasten niet meer bij het dienstverleningsconcept. Én bezoekers voelden zich er niet thuis en vonden er slecht hun weg. Want zij, vaak sociaal kwetsbaar, verdienen namelijk een echt welkom. Een veilige plek voor de Haagse burger met een afstand tot de arbeidsmarkt of die dak- en thuisloos is.

Functie:
verduurzaming en herontwikkeling van een kantoor en dienstverleningscentrum

Opdrachtgever:
Gemeente Den Haag

Locatie:
Den Haag

Status:
Haalbaarheidsstudie en VO ‘plus’

Voor twee nieuwe locaties maakten wij daarom een haalbaarheidsstudie. De eerste locatie viel al snel af. De tweede locatie echter, Fruitweg 17, bood volop mogelijkheden voor herontwikkeling. Het karakteristieke pand uit 1955, gelegen op de kruising van de Fruitweg en de Dynamostraat in Den Haag, is ontworpen door architecten Jan Piets en Gerard van Essen. Het langgerekte gebouw kenmerkt zich door hoge plafonds en grote ramen en is ontsloten met trappenhuizen aan weerszijden. Door de vrije indeelbaarheid binnen het betonskelet, met een zich herhalende beukmaat van 6,35 m, is het zeer geschikt om te gebruiken als kantoor. Hagenaars kennen het als het Van Rijmenam gebouw. Hier werden tot 1990 romans, wetenschappelijke boeken, jaarverslagen, bijbels en ander geschreven werk gedrukt. In 1999 werd het herbestemd tot kantoorverzamelgebouw. Daarna verouderde het pand snel. Versleten liften die niet meer functioneerden, etages die dicht waren gezet met tussenwanden, een slecht binnenklimaat en daglicht wat door de verlaagde plafonds niet meer goed naar binnen kon dringen.

Tot 1990 was hier boekbinderij van Rijmenam gehuisvest.

Maar hoe renoveer je een verouderd gebouw met een bijzonder industrieel karakter? Zodat het op een aantrekkelijke manier voldoet aan de hoogste comforteisen?

Samen met alle betrokken partijen gingen we aan de slag. Met verschillende afdelingen van de gemeente en de facilitaire dienst stelden we een uitgebreid programma van eisen op en kwamen we tot een plan voor de herinrichting. In dit vroege stadium stelden we zelfs al een exploitatieoverzicht op. De installatie- en constructie adviseur schoven ook aan tafel. Met het integrale advies, waaronder een uitgebreide technische analyse, konden we de gemeente een toekomstbestendig energieneutraal herhuisvestingsplan garanderen.

Welkom voelen

Op de begane grond en in het souterrain plaatsen we het dienstverleningscentrum. De plek voor de Haagse burger om op weg geholpen te worden in het zoeken naar een baan. Hier vind je een huiselijke koffiebar voor ontvangst en een welkom gevoel. Lokalen voor groepslessen en diverse cursussen. Fijne computerplekken om bijvoorbeeld onder begeleiding te werken aan je CV. En een fotostudio om professionele foto’s te kunnen maken voor op dit CV. Dak- en thuislozen kunnen er terecht voor hun postvakjes en individueel advies.

Het nu leegstaande en donkere souterrain activeren we door het vervangen en vergroten van de kozijnen en we brengen een nieuwe brede tribunetrap in. Centraal en opvallend gelegen op de begane grond. In de gevels vergroten we de bestaande bovenlichten. Deze ingrepen zorgen voor een toename van de daglicht toetreding. En het beantwoordt de vraag naar overzicht. De inrichting is organisch en vriendelijk. Door de open opzet vind je er gemakkelijk je weg. En medewerkers en beveiliging hebben een goed overzicht over de bezoekers.

Op de eerste verdieping is het restaurant gelegen, voorzien van een professionele keuken waar deelnemers onder begeleiding het horecavak kunnen leren. Deze is openbaar toegankelijk. Tegelijkertijd functioneert het als bedrijfsrestaurant voor de ca. 500 medewerkers die op de 1e tot 3e verdieping hun werkplekken hebben. Deze kantooromgeving is verdeeld in kleinere clusters. De medewerkers kunnen activiteitgericht werken. Er is grote afwisseling in werkplekken, stilteplekken en overlegplekken. De vergaderruimten plaatsten we in het midden om meer ruimte en licht te creëren voor de werkplekken.

Oorspronkelijke kwaliteiten

Door de open opzet en het gebruik van bijvoorbeeld plafondeilanden i.p.v. verlaagde plafonds blijft het industriële karakter van het pand zichtbaar. De oorspronkelijke hoge gevelpuien voorzien we weer volledig van glas wat 25 % meer daglicht oplevert. De voormalige tentoonstellingsruimte van de boekbinderij met vide wordt een bijzondere koffiebar met opgang naar het dakterras. Ook ontwikkelden we een efficiënt installatiesysteem. Het leidingwerk brengen we onder in de centrale gangzones waardoor het betonskelet in het overgrote deel van het gebouw zichtbaar wordt. In het souterrain is de beperktere plafondhoogte maximaal behouden door het ventilatiesysteem te voeden met kanalen uit de ondergelegen kelder.

Door de grof gedetailleerde houten kozijnen en het aluminium zetwerk uit de jaren 90’ te vervangen door slanke aluminiumkozijnen sluiten we aan bij het oorspronkelijke uiterlijk én herwinnen we nog meer daglicht.

Een fijne plek, die bezoekers stimuleert en serieus neemt. Een logische indeling zonder afbreuk van het industriële karakter. Hier lag voor ons de uitdaging en volgens mij zijn we geslaagd.
Mart Bremer - architect

Partners:
Nelissen ingenieursbureau en bouwadviesbureau van der Ven

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op