demontabele houten constructie

Gymzaal Heijplaat

De gymzaal maakt onderdeel uit van de nieuwe, groene woonwijk ‘Het Verborgen Geheim’, gelegen tussen de stoere Heysehaven en de Eemhavenweg. Het tuindorp Heijplaat, een rijksbeschermd stadsgezicht, is in de jaren 10 van de vorige eeuw ontwikkeld door de directeur van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Speciaal aangelegd voor de werknemers van de RDM, zodat zij dicht bij hun werk konden wonen en niet de (toen nog) lange reis vanuit Rotterdam hoefden te maken. Heijplaat ligt zuidelijk van de Nieuwe Maas. Aan de westzijde ligt de Eemhaven, aan de oostzijde de Waalhaven.

Functie:
Gymzaal, bijeenkomstruimte, kleedkamers e.d.

Opdrachtgever:
Gemeente Rotterdam

Locatie:
Rotterdam

Meerwaarde voor de wijk

Heijplaat verkeert in een indrukwekkende transitiefase. Na sluiting van de werf is vanaf 2004 ingezet op revitalisering van het gebied. Doel is het creëren van een aantrekkelijk multifunctioneel wijkcluster waar nieuwe inzichten op het gebied van duurzame energie en klimaatbestendigheid worden toegepast. De nieuwe gymzaal sluit daarbij aan. Het is namelijk niet alleen een gymzaal. Het is een nieuw herkenningspunt binnen de wijk dat een maatschappelijke rol zal gaan vervullen. Het gebouw brengt de wijkbewoners samen en maakt dat zij gemakkelijk met elkaar activiteiten kunnen organiseren. Het vergrote entreegebied binnen kan namelijk dienst doen als bijeenkomstruimte.

Sfeer van de context

De gymzaal is van alle kanten goed toegankelijk en zichtbaar. De uitnodigende entree is vanuit de omliggende straten duidelijk te zien en vormt bijna letterlijk de ‘hoeksteen’ van de nieuwe wijk. De basisingrepen in het volume en de schuine daken vormen een krachtige referentie naar het industriële gebied en de RDM-loodsen. De hoogte van het metselwerk is afgestemd op de directe omgeving. Aan de Eemhavenweg heeft het de hoogte van de woningbouw. Aan de entreezijde past het bij de menselijke maat.

Het gebouw ontwierpen wij zo compact mogelijk voor een optimale footprint. En om materiaalgebruik te reduceren. Zo is er meer ruimte voor extra groen, wat een positieve bijdrage levert aan de klimaatadaptatie. Minder verharding is namelijk goed voor de infiltratie van het regenwater.

Duurzaam karakter

De gymzaal wordt een gezonde sportomgeving. Een plek met goed daglicht, een prettige akoestiek en natuurlijke materialen. Dus geen hoofdpijn of vermoeidheidsklachten meer bij docenten en leerlingen. Onze keuze voor een duurzame, demontabele houten constructie komt voort uit meerdere aspecten. Natuurlijke materialen dragen bij aan een gezonde werk- en leeromgeving en verkleinen de milieu-impact. En de zichtbaarheid zorgt voor bewustwording bij de gebruikers. Een fysiek voorbeeld van duurzame bouwmethoden. Daarmee sluit het gebouw goed aan bij het duurzame karakter van de hele wijk.

Partners:
Design & Build met bouw- en aannemingsbedrijf Meerbouw Rotterdam, Bouwadviesbureau van der Ven, Martinu (elektrotechniek), Van Dorp (werktuigbouwkundige installaties) en timmerfabriek De Kievit

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op