passend in de context

Gezondheidscentrum Defensie

Aan de Eperweg in ’t Harde ligt de uit de jaren ‘50 stammende luitenant-kolonel Tonnetkazerne. Een grote legerplaats voor de landmacht met meerdere legeringsgebouwen, werkplaatsen, een kantine en een groot sportterrein. Kenmerkend is de zeer efficiënte opzet van de oorspronkelijke bebouwing: een orthogonaal grid in een beschut en bosrijk gebied. Hier moet nu een nieuw gezondheidscentrum komen voor de militairen in de uiterste noordoosthoek van het terrein. Uitgangspunt? Respect voor de cultuurhistorische waarde. Daarnaast moet het centrum bijdragen aan een aangename beleving en dient het de stressreductie, veiligheid en gastvrijheid te ondersteunen.

Functie:
gezondheidscentrum met o.a. ontvangst- en wachtruimte, ruimte voor arts, tandarts en fysiotherapie, personeelsvoorzieningen en facilitaire voorzieningen

Opdrachtgever:
Rijksgebouwendienst

Locatie:
't Harde

Status:
Competitie (tenderprocedure stop gezet)

Wij maakten een studie. Een voorstel voor een L-vormig gebouw dat het terrein passend afbakent met een herkenbare uitstraling. De beleving en de verschijningsvorm hebben een positieve uitwerking op de gebruikers. Hoe?

Beschut en open


Als eerste hebben we samen met Bureau B+B zorgvuldig gekeken naar de flora & fauna. Subtiel spelen we met enerzijds dichte begroeiing voor het gewenste gevoel van privacy en anderzijds voldoende open ruimte voor twee pleinen. Het entreeplein geeft een warm en zonnig welkom en het meer schaduwrijke sportplein biedt faciliteiten voor oefeningen t.b.v. de fysiotherapie.

Het nieuwe centrum ligt ingebed in het groen. In hoogte sluit het aan met de omliggende bebouwing. Toch valt het gebouw altijd op, van welke kant je het gebouw ook benadert. Het is voor militairen en bezoekers direct herkenbaar en daardoor gastvrij. De toegangshal is een prettige overgangsruimte tussen binnen en buiten. De patiënten en bezoekers hebben in een oogopslag overzicht; van de zorg die aanwezig is en van de indeling van het centrum. Het centrum is open en licht waar het kan. Gewenste privacy waarborgen we door scheidingselementen semitransparant uit te voeren.

Weerspiegelen van de identiteit

Heldere vormgeving, stoere materialen en sobere detaillering passen bij de functie van gezondheidscentrum en bij de aard van de gebruiker. De materialen weerspiegelen de identiteit van Defensie, die bekend staat als professioneel, betrokken, daadkrachtig, efficiënt en betrouwbaar. Tevens oogt de nieuwbouw warm en uitnodigend voor patiënten en bezoekers. Alle zijden bekleden we met stalen lamellen, variërend in kleur van zand tot bruin. Ze zorgen voor diepte en textuur en het versterkt de representatieve uitstraling.

Gezonde omgeving

We zorgen voor een aangenaam, comfortabel binnenklimaat. Verticale houten latten in het interieur en geluiddempende materialen zorgen voor een prettige akoestiek. De gebruikers hebben volop zicht naar buiten en ’t groen. Er valt rijkelijk daglicht naar binnen. Uiteraard ontbreken groenaccenten niet. Levende muren en vele planten verbeteren de luchtvochtigheid en verhogen het welzijnsgevoel.

De nieuwbouw oriënteren we zo dat optimaal geprofiteerd kan worden van het licht en van de warmte van de zon in de winter. Verder zorgen diverse maatregelen ervoor dat de energievraag beperkt blijft. Het gezondheidscentrum is daarom compact in vorm, goed geïsoleerd en luchtdicht uitgevoerd. Ook voorzien we het van energiezuinige installaties. We kiezen uitsluitend voor gezonde en circulaire materialen als glazen scheidingswanden van restglas of bamboe. Schadelijke stoffen – zoals PVC – worden niet toegepast.

Partners:
Bureau B+B en WBC Bouw

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op