verrijking voor de buurt

Campus Den Haag Universiteit Leiden

Samen met Universiteit Leiden ontwikkelde LIAG een plan voor de nieuwe vestiging in de binnenstad van Den Haag op een complexe en krappe bouwlocatie. Drie panden zijn samengetrokken tot één gebouw. Van de oorspronkelijke panden is een gedeelte gesloopt. De historische gevels van één pand zijn behouden en gerestaureerd.

Fotografie: Ben Aarts, Hannah Anthonysz

Functie:
Universiteitsgebouw voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, met een open leercentrum, een studiecentrum en een foyer met aula

Opdrachtgever:
Universiteit Leiden Vastgoed

Locatie:
Den Haag

Het nieuwe gebouw aan de Schouwburgstraat in Den Haag is de nieuwe centrale locatie van Campus Den Haag, Universiteit Leiden. Het is gesitueerd direct achter de Koninklijke Schouwburg, naast het Nationale Toneel en tegenover het ministerie van Financiën.

Het gebouw bestaat uit drie bouwdelen. Het linker bouwdeel aan de Casuariestraat achter de oude gevel, dat voornamelijk door de grote verdiepingshoogten ruimten heeft voor onderwijs en onderzoek. Het middelste bouwdeel met een verbindende functie en gemeenschappelijke ruimten. En het derde bouwdeel dat aansluit op de nieuwbouw van het Nationale Toneel, met voornamelijk kantoorruimten.

Via brede hardstenen trappen bereiken de studenten het Campusgebouw. Ze komen binnen in een ruime foyer annex café. Naast een grote aula bevat het complex kleinere collegezalen, een dependance van de Universiteitsbibliotheek, studieplekken, kantoren en een ‘Living Lab’, een ruimte voorzien van de nieuwste digitale en audiovisuele hulpmiddelen.

Elementen uit een voormalige bibliotheek, die deels in het historische deel van het pand zat, zijn hergebruikt. Dit zorgt voor een authentieke sfeer in het moderne ontwerp. Smeedijzeren balustraden en roostervloeren hebben een nieuwe plek gekregen, waar oud en nieuw bij elkaar komen.

Het is een open en vrij toegankelijk gebouw, niet alleen door de vormgeving met transparante gevels maar ook door de functie. Een verrijking voor de buurt. En door de internationale instelling van de Campus en de avondopenstelling geeft het een extra stimulans aan de opwaardering van deze buurt in de binnenstad van Den Haag.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op