unieke samenwerking in het VMBO

Beroepscollege Leystede, Leiden

Een school voor VMBO waar samen leren, samen werken en samen groeien nóg leuker, interactiever en duurzamer is. Dat is Beroepscollege Leystede, gelegen in het Houtkwartier in Leiden. Het is een voor Nederland unieke samenwerking van speciaal en regulier voortgezet onderwijs in één gebouw. In deze nieuwe school leren en werken de leerlingen van de VMBO-afdelingen van het Bonaventuracollege en het Visser ’t Hooft Lyceum én het speciaal VMBO-onderwijs van mytylschool De Thermiek samen. De leerlingen worden er voorbereid op een zo volwaardig mogelijke deelname aan de samenleving. Voor LIAG was het de uitdaging om de fysieke leeromgeving daarop af te stemmen. Veilig, kleinschalig en toch stimulerend.

Fotografie: Ben Vulkers

Functie:
Onderwijsgebouw voor regulier en speciaal VMBO met 2 gymzalen

Opdrachtgever:
Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden

Locatie:
Leiden

Circa 550 leerlingen krijgen hier de ruimte om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Het speciaal onderwijs is geïntegreerd in het regulier onderwijs. De school staat daardoor midden in de samenleving: meerdere liften ontsluiten het gebouw zodat alle leerlingen mee kunnen doen. Het gebouw zelf is in clusters ingericht, waar projectmatig praktijkonderwijs wordt aangeboden. Daarnaast zijn in en rond de school diverse bedrijven en maatschappelijke organisaties gehuisvest. De leerlingen kunnen zo kennismaken met hun toekomstige werkveld en het geleerde direct in praktijk brengen.

Schakel in de wijk

De school ligt op een bijzonder schakelpunt in de wijk. De schaal van de jaren ‘20 en ‘30 bebouwing van het Houtkwartier en de grootschalige volumes van de wederopbouw komen op dit punt samen. Tegelijkertijd is de groene verbinding vanuit de stad richting het noorden bepalend voor de kavel.

Het gebouw bestaat uit volumes die in hoogte, baksteenkleur en afmetingen verschillen. Hiermee sluit het gebouw aan alle zijden aan op de omringende omgeving en de verschillende stedenbouwkundige korrels. Het baksteen refereert aan de oorspronkelijke bebouwing van de wijk. Maar wel met een moderne kleurschakering en verbijzondering bij de entrees.

De ritmische herhaling van de gevelopeningen verbindt het geheel. Op de hoeken en bij de entrees leggen de grotere openingen een relatie met de wijk. De wereld opent zich hier aan de leerlingen en de omwonenden krijgen een idee van de activiteiten die hier plaatsvinden.

Door het slimme en dubbele gebruik van de ruimten konden we het gebouw compact houden. Dit gaf ruimte voor een groter buitenterrein. Prettig gelegen op het zuiden. De toevoeging van extra bomen zorgt voor een aangenaam en schaduwrijk plein. Door de aanwezigheid van een kleine tribunetrap kunnen lessen ook buiten gegeven worden of andere activiteiten worden georganiseerd.

Open en flexibel

Het gebouw heeft een open structuur. Elk clusterprofiel heeft een eigen plek in het gebouw. Deze plekken kenmerken zich door meerdere typen onderwijsruimten – van individuele studieplek tot groepsruimte en van theorielokaal tot praktijkruimte. Flexibel en multifunctioneel te gebruiken en dus geschikt voor diverse onderwijsactiviteiten. Zelfs de technische ruimte kan als onderwijsruimte worden gebruikt. Alle clusters zijn verbonden met de gemeenschappelijke ruimten. Hierdoor staan de leerlingen altijd in contact met elkaar. Ze worden uitgedaagd en kunnen zien wat voor mogelijkheden er zijn in elk cluster. Het geheel is licht. Door drie grote vides valt het daglicht tot diep in het gebouw.

Duurzaam – nul op de meter – gasloos

Nul op de energiemeter – en dit zonder aansluiting op het gasnet: die ambitie heeft de school al waargemaakt. Om een netto-energieverbruik van nul te realiseren is het gebouw onder andere voorzien van dikke isolatie, drievoudig glas, goede kierdichting, LED-verlichting, zonnepanelen en andere installaties die energie opwekken. Deze duurzame energievoorzieningen zijn in de school zichtbaar en toegankelijk voor de leerlingen: zo krijgen ze inzicht in of leren ze zelfs werken met deze installaties. En als er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt? Dan wordt het overschot geleverd aan de buurt.

Partners:
Bouwbedrijf Huurman Leiden (aannemer), Vintis installatieadviseurs (adviseur installaties), van der Vorm engineering (adviseur constructie), ZRi (bouwfysica)

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op