unieke samenwerking in het VMBO

Beroepscollege Leystede

De middelbare school Beroepscollege Leystede is gelegen in het Houtkwartier, in Leiden. Het betreft een voor Nederland unieke samenwerking van speciaal en regulier voortgezet onderwijs in één gebouw. In deze nieuwe school leren en werken de leerlingen van de VMBO-afdelingen van het Bonaventuracollege en het Visser ’t Hooft Lyceum én het speciaal VMBO-onderwijs van de mytylschool De Thermiek samen. De leerlingen worden er op een zo volwaardig mogelijke deelname aan de samenleving voorbereid. Voor LIAG de uitdaging om de fysieke leeromgeving daar op af te stemmen. Veilig, kleinschalig en toch stimulerend. Een school waar samen leren, samen werken en samen groeien nog leuker, interactiever en duurzamer wordt.

Functie:
Onderwijsgebouw voor VMBO onderwijs met gymzaal

Opdrachtgever:
Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden

Locatie:
Leiden

Ca. 550 leerlingen krijgen hier de ruimte om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Het speciaal onderwijs wordt geïntegreerd in het reguliere onderwijs. De school staat daardoor midden in de samenleving: meerdere liften ontsluiten het gebouw zodat alle leerlingen mee kunnen doen. Het gebouw zelf is in clusters ingericht, waar projectmatig praktijkonderwijs wordt aangeboden. Daarnaast zijn in en rond de school diverse bedrijven en maatschappelijke organisaties gehuisvest. De leerlingen kunnen zo kennismaken met hun toekomstige werkveld en het geleerde direct in de praktijk brengen.

Schakel in de wijk

De school ligt op een bijzonder schakelpunt in de wijk. De schaal van de jaren ‘20 en ‘30 bebouwing van het Houtkwartier en de grootschalige volumes van de wederopbouw komen op dit punt samen. Tegelijkertijd is de groene verbinding vanuit de stad richting het Noorden bepalend voor het kavel.

Het gebouw is opgebouwd uit verschillende volumes die in hoogte, baksteenkleur en afmetingen verschillen. Hiermee sluit het gebouw aan op alle kanten van de omringende omgeving en de verschillende stedenbouwkundige korrels. Het baksteen refereert aan de oorspronkelijke bebouwing van de wijk. Maar wel met een moderne kleurschakering en verbijzondering bij de entrees.

De ritmische herhaling van de gevelopeningen verbinden het geheel. Op de hoeken en bij de entrees leggen de grotere openingen een relatie met de wijk. De wereld opent zich hier aan de leerlingen en de omwonenden krijgen een idee van de activiteiten die plaatsvinden.

Door het slimme en dubbel gebruik van de ruimtes konden we het gebouw compact houden. Dit gaf ruimte voor een groter buitenterrein. Prettig gelegen op het zuiden en toevoeging van extra bomen zorgen nu voor een aangenaam en schaduwrijk plein. Door een kleine tribunetrap kunnen lessen ook buiten gegeven worden of andere activiteiten georganiseerd.

Open en flexibel

Het gebouw heeft een open structuur. Ieder cluster heeft een eigen plek in het gebouw. Deze kenmerken zich door meerdere typen onderwijsruimtes – van individuele studieplek tot groepsruimte en van theorielokaal tot praktijkruimte. Al deze ruimten zijn flexibel en multifunctioneel te gebruiken en dus geschikt voor diverse onderwijsactiviteiten. Zelfs de technische ruimte kan als onderwijsruimte worden gebruikt. Alle clusters zijn verbonden met de gemeenschappelijke ruimtes. Hierdoor staan de leerlingen altijd in contact met elkaar. Ze worden uitgedaagd en kunnen zien wat voor mogelijkheden geboden worden in elk cluster. Het geheel is licht. Door drie grote vides valt het daglicht tot diep in het gebouw.

Duurzaam – nul op de meter – en van gas los

Nul op de energiemeter – en dit zonder aansluiting aan het gasnet: dat is de ambitie van de school die gerealiseerd is. Om een netto-energieverbruik van nul te realiseren is het gebouw onder andere voorzien van dikke isolatie, drievoudig glas, goede kierdichting, LED-verlichting, zonnepanelen en andere installaties die energie opwekken. Deze duurzame energievoorzieningen zijn in de school zichtbaar en toegankelijk voor de leerlingen: zo krijgen ze inzicht in of leren ze zelfs werken met deze installaties. En als er meer energie opgewekt wordt dan verbruikt? Dan wordt het overschot aan de buurt geleverd.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op