stimuleren van kennisdeling

Auditorium Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht is bekroond. Met een auditorium op het dak. In dit kinderoncologisch centrum vindt een unieke bundeling van expertises plaats. Om op het allerhoogste niveau zorg en onderzoek aan te kunnen bieden. Wat is daarvoor (ook) een vereiste? Actief delen van kennis (of juist het vergaren ervan). Alles, om de missie te kunnen volbrengen: ieder kind met kanker genezen.

Fotografie: Ronald Tilleman

Functie:
Auditorium met regiekamer, foyer, vergaderruimte en een lounge met horecafaciliteiten

Opdrachtgever:
Prinses Máxima Centrum

Locatie:
Utrecht

Het Prinses Máxima Centrum was nog maar net in gebruik genomen, toen LIAG een mooie vervolgopdracht kreeg. Er was behoefte ontstaan aan een nieuwe voorziening, die van een auditorium. Zo dat toponderzoekers in de toekomst hier wetenschappelijke bijeenkomsten en congressen kunnen organiseren. En waar de ‘academy’ opleidingen voor professionals in de kinderoncologie kan aanbieden.

kroon op het werk

Een opdracht, die direct de aanpasbaarheid en de flexibiliteit (oftewel de toekomstbestendigheid) van het kinderoncologisch centrum laat zien. Het auditorium valt op, hoewel de eenheid in uitstraling ondanks een diversiteit aan functies zeker verwezenlijkt is. De uitbreiding oogt als de (spreekwoordelijke) kroon op het werk. Terwijl subtiele details verraden dat een nieuwe functie aan het bestaande programma is toegevoegd.

“Hoe geef je de opdrachtgever een goede, realistische impressie van het ontwerp? En wat vinden ze ervan? Dat blijft voor de architect altijd een spannend moment. Deze keer hadden we de bestuursleden een VR-bril opgezet. In de bouwkeet. Ze liepen virtueel door het model heen en konden zo het toekomstige auditorium volop ervaren. Het ontwerp viel in de smaak. We hoorden de ene na de andere enthousiaste reactie.”
Thomas Bögl (partner-architect)

nieuwe (gebruiks)mogelijkheden

Het auditorium is een ware verrijking; door de naadloze aansluiting op het bestaande en door de (multi)functionele indeling. De aanwezigheid van horeca- en vergaderfunctie vergroten de gebruiksmogelijkheden. Het geheel heeft een warme uitstraling. Wanden en vloeren zijn namelijk afgewerkt met het zeer milieuvriendelijke bamboe. Het is bovendien voorzien van de modernste (installatie)technische snufjes.

“Voor elke gelegenheid is het mogelijk om het auditorium in te zetten. Heb je voor een bijeenkomst één grote zaal nodig of deel je de ruimte liever op in meerdere kleinere zalen? Het behoort tot de mogelijkheden. Wil je in de ‘bioscoop’ een film draaien voor de jonge patienten? Is te regelen, in een handomdraai. Of: Wil je hier een personeelsfeest organiseren? Geen probleem, het kan allemaal.”
Jordy Aarts (architect)

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op