Nieuws

Webinar Zorgvastgoed Duurzaam Gebouwd

dinsdag 26 mei 2020

De zoektocht naar een healing environment gaat verder, waarin de omgeving bijdraagt aan een effectiever genezingsproces van patiënten. Welke manieren en oplossingen hebben we om zorgvastgoed gezond en slim te maken, zodat er een compleet nieuwe businesscase ontstaat voor verduurzaming?

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht opende in mei 2018 haar deuren. Met ruim 45.000 m2 is dit het grootste oncologisch kindcentrum in Europa. Hoog complexe research en zorg voor kinderen met kanker komt samen in het gebouw om de best mogelijke resultaten voor kinderen met kanker te behalen. De missie: ieder kind met kanker genezen met behoud van optimale kwaliteit van leven. Thomas vertelt in het webinar Zorgvastgoed georganiseerd door Duurzaam Gebouwd, samen met Hanneke de Ridder (directeur ontwikkelingsgerichte zorg Prinses Máxima Centrum), welke doelen we voor ogen hadden bij de totstandkoming van het gebouw. We ontwierpen een ‘healing environment’ op basis van evidence-based design. Uitgangspunt? Ontwikkelingsgerichte zorg, waarbij het kind en gezin in alles centraal staat en ondersteund wordt. De ontwikkeling van het kind gaat immers door, ook bij ziekte. Alle aandacht gaat daarom uit naar het kind en het gezin. Neem bijvoorbeeld de ouder-kind kamers. Ouders kunnen hier altijd bij hun kind zijn. De ruimtes zijn te scheiden door een schuifwand voor rust en privacy. Kind en ouder hebben ieder eigen voorzieningen waaronder een eigen badkamer en een eigen balkon. Bovendien dragen ze bij aan het gevoel dat het gewone leven zoveel mogelijk doorgaat.

Verder besteedden we aandacht aan aspecten als daglicht, lucht, uitzicht, goede akoestiek en duidelijke zonering om het genezingsproces te bevorderen. Het omringende landschap is verweven met het gebouw. Groen en daglicht is overal aanwezig. De kinderen ervaren hierdoor de seizoenen, het weer en het dag- en nachtritme.

Het webinar vindt online plaats. De dagvoorzitter is Yvonne Witter van Zorgsaamwonen. Aanmelden kan via deze link.

Duurzaam Gebouwd organiseert jaarlijks een aantal themabijeenkomsten onder de titel: ‘Duurzaam Gebouwd Seminars’. Tijdens deze seminars komen professionals bij elkaar om over een specifiek thema kennis te delen, kennis te vergaren en inspiratie op te doen. Naast het bijwonen van de interactieve presentaties, gegeven door experts, is het voor deelnemers mogelijk om met elkaar én met de sprekers te sparren. De bijeenkomsten vinden plaats op een locatie die goed past bij het thema, soms gecombineerd met een rondleiding.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Regelmatig wat geluk in je mailbox?

ja graag