Nieuws

Thomas Bögl op nr. 12 in de prestigieuze ABN AMRO Duurzame Top 50

donderdag 11 april 2019

Gisteren tijdens het Green Tie gala op Building Holland is bekend gemaakt dat Thomas Bögl op de 12e plaats is geëindigd in de ABN AMRO duurzame 50. In de top 50 staan de koplopers die de agenda zetten, samenwerken en creativiteit en vernieuwing inbrengen om de gebouwde omgeving echt duurzamer te maken.

Thomas werkt aan diverse projecten die de mogelijkheden van de integratie van duurzaamheid in het bouwen in al zijn aspecten onderzoeken. In de ontwerpen heeft Thomas aandacht voor de fysieke omgeving en het welzijn van de mens.

Thomas over de gezonde gebouwen van LIAG: “De gebouwen die we ontwerpen en realiseren moeten gebruikers maximaal ondersteunen en gezonder maken. Dat laatste lukt alleen als je voor de mens bouwt.” Meer hierover kun je lezen in het blog op Duurzaam Gebouwd dat Thomas vorig jaar geschreven heeft.

Inspirerend voorbeeld

Een bijzonder geslaagd voorbeeld van een gezond onderwijsgebouw is de renovatie van De Leister Igge in Opeinde. Een aantal weken geleden heeft De Leister Igge dan ook de Duurzaam Bouwen Award 2019 in ontvangst mogen nemen. De jury roemde het project omdat het een inspirerend voorbeeld is voor alle onderwijsgebouwen in Nederland en daarmee een innovatief antwoord geeft op een prangend maatschappelijk vraagstuk.

LIAG levert veel meer projecten op waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Zo is vorig jaar het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie opgeleverd. Het Prinses Máxima Centrum streeft ernaar één van de meest innovatieve ziekenhuizen te zijn wat betreft energiegebruik, CO2-uitstoot, waterhuishouding en milieuvervuiling. Het Prinses Máxima Centrum bereikt dit door toepassing van een effectieve combinatie van duurzame maatregelen. Duurzaamheid in de zorgprocessen en fysieke vormgeving zijn vervlochten in het centrum. Het Prinses Máxima Centrum is het grootste kinderoncologische centrum in Europa en neemt een unieke positie in binnen en buiten Europa en heeft een voorbeeldfunctie als ‘center of excellence’.

De circulaire en modulaire gevelrenovatie van de Hogeschool Windesheim in Zwolle, de transformatie van de Tapijnkazerne naar een nieuwe onderwijsomgeving voor de Universiteit van Maastricht ((BREEAM 4, WELL Silver en energieneutraal) zijn andere voorbeelden van duurzame innovaties waar LIAG momenteel aan werkt.

Wat is de ABN AMRO Duurzame 50?

De ABN AMRO Duurzame 50 is de jaarlijkse thermometer betreffende duurzaamheid in de bouw en vastgoed in Nederland. De lijst weerspiegelt wat er het afgelopen jaar is gebeurd op het gebied van duurzaamheid in de bouw en vastgoedsector. Ieder jaar vraagt de vakjury, onder leiding van de winnaar van de vorige editie, zich af wat de belangrijkste vraagstukken en trends zijn en welke mensen daar het meest aan bijdragen.


Een jury beoordeelt op vier onderdelen: bijdragen aan het mogelijk maken van duurzame projecten, inzetten bij duurzame initiatieven, actieve kennisdeling over verduurzaming en het stimuleren en initiëren van duurzame samenwerking.

Gerelateerde projecten

Regelmatig wat geluk in je mailbox?

ja graag