Nieuws

Stem voor de Nijmeegse Architectuur Publieksprijs

maandag 06 januari 2020

SportQube is als innovatieve sportaccommodatie in anderhalf jaar tijd uitgegroeid tot een bruisende broedplaats van toptalent en recreatieve sporters. Daarom moet het de publieksprijs van de Nijmeegse Architectuurprijs winnen… Help jij mee door je stem uit te brengen?

Stemmen kan via deze link (het project SportQube vind je onder nr. 22)


Over SportQube
SportQube is het opvallende gouden gebouw op de hoek bij de Neerboscheweg. Het is niet alleen een hoekgebouw, maar ook de hoeksteen voor de ontwikkeling van sportief talent in Nijmegen. In combinatie met de vele aangesloten verenigingen, tal van jonge tot oude sporters en ander sportgelieerde organisaties is SportQube dé verzamelplaats van sporters. Het open karakter in het pand biedt letterlijk een verbinding tussen de sporters van de verschillende verenigingen, studenten van de HAN en het ROC, sportbegeleiding en de vele kijkende bezoekers. Voorbijgangers kunnen daarbij ook vanuit buiten de activiteiten binnen volgen. Dit stimuleert tot groei van de diverse verenigingen. Deze groei is vooral te vinden bij scholieren uit de wijk Neerbosch-Oost, waarmee de rol van het pand volledig wordt waargemaakt: als hoeksteen van een gezonde samenleving - met een leven lang bewegen - in Nijmegen.

SportQube is daarom het nieuwe icoon voor Nijmegen als herkenbare (sportieve) toegangspoort. De slimme positionering van alle grote gebouwelementen versterken het beeldbepalende karakter. De hoofdvorm is helder. Elke kubus zoekt aansluiting met de directe omgeving zoals de naastgelegen rijtjeshuizen of flatgebouwen. De getrapte opbouw van de massa doen denken aan de treden van een podium. Het expressieve gebouw heeft een glazen plint en is gelegen op een talud bedekt met gras. Daarboven ‘zweven’ de gouden volumes. De accommodatie weerspiegelt het hoogst haalbare voor de sporters: zij gaan voor de hoogste tree op het podium en dus voor goud.

In SportQube hebben sporters, trainers en studenten alle kennis en advies op verschillende terreinen binnen handbereik. De grote meerwaarde van de architectuur van dit gebouw is echter, dat mensen gestimuleerd worden om buiten de grenzen van hun eigen vertrouwde sportpraktijk te kijken. Zo ontstaat ontwikkeling en innovatie.”
Bestuurslid SportQube Frans Mooren

Over de Nijmeegse Architectuurprijs
De Architectuurprijs Nijmegen is een terugkerende prijs die wordt uitgereikt door de gemeente Nijmegen. De organisatie is in handen van het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN). De jurering wordt gedaan door een roulerende onafhankelijke jury. 
 Het heeft tot doel een bijdrage te leveren aan de stimulering van de kwaliteit van de architectuur in Nijmegen. De prijsuitreiking wordt gezien als een geschikt discussie- en ontmoetingsplatform voor architecten, bouwers, woningcorporaties, toeleveringsbedrijven, provinciale, regionale en lokale bestuurders en geïnteresseerde burgers.

Het publiek kan stemmen tot 31 januari. De prijs wordt uitgereikt op 6 februari in de Stadsschouwburg Nijmegen.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Regelmatig wat geluk in je mailbox?

ja graag