Nieuws

Samen bouwen aan de circulaire bouweconomie voor Nederland in 2050

woensdag 16 januari 2019

Over 32 jaar moet de hele Nederlandse economie circulair zijn. Ook de bouw. Voor deze mega-uitdaging is de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie opgesteld. Een transitieteam van experts uit wetenschap, overheid en marktpartijen, waaronder Thomas Bögl, heeft de agenda samengesteld.

De agenda beschrijft de strategie om tot een circulaire bouweconomie te komen in 2050 en bevat de agenda voor de periode 2018-2021. Hij geeft richting aan de manier waarop we met onze grondstoffen, producten en diensten om moeten gaan.

Het roer gaat om
Om klimaatverandering en verdere belasting van de aarde tegen te gaan moeten we op een geheel andere manier gaan werken, Dit betekent dat we onze gebouwen zo gaan ontwikkelen dat straks alle materialen en grondstoffen herbruikbaar zijn en we geen fossiele energiebronnen meer gebruiken. We moeten zorgen dat grondstoffen in de keten van de bouw zoveel mogelijk behouden blijven en er meer gebruik gemaakt gaat worden van biobased materialen.

Week van de Circulaire economie
De agenda Circulaire Bouweconomie maakt deel uit van het Rijksbrede programma “Nederland circulair in 2050”, waarin vijf sectoren zijn aangewezen, namelijk Biomassa en Voedsel, Kunststoffen, Maakindustrie, Consumptiegoederen en de Bouw. De agenda is gisteren 15 januari gepresenteerd. Deze week is het bovendien de Week van de Circulaire Economie, die voor de derde keer plaats vindt. Tijdens deze week zetten circulaire koplopers hun deuren open voor ondernemers.

De Transitieagenda Circulaire Bouweconomie kun je hier downloaden.

Dit vind je misschien ook interessant

Regelmatig wat geluk in je mailbox?

ja graag