Nieuws

Researcher Centered Laboratory: het laboratorium van morgen

donderdag 23 apr. 2020

Waar moet het laboratorium van de toekomst aan voldoen? Met deze vraag kwam AT Osborne naar LIAG. We hadden al eens eerder samen gewerkt. Voor het 3e onderwijsgebouw van de WUR waren wij vanaf het begin van het proces betrokken. Nu ontwikkelen wij samen een flexibel, ruimtebesparend en duurzaam laboratorium concept.

(bron afbeeldingen: MOVER/april 2020/ATOsborne-LIAG)

Regelmatig krijgt AT Osborne de vraag: ‘Hoe ziet het lab voor de volgende generatie eruit?’. Om hier een antwoord op te kunnen geven, ging AT Osborne in gesprek met onderzoeksgroepen van uiteenlopende disciplines met wisselende laboratoriumtypes.

De onderzoeker centraal

Eén van de resultaten werkten AT Osborne en LIAG samen verder uit. Het resultaat daarvan is een publicatie, waarin wij het vernieuwende concept toelichten. Een onderzoeksomgeving waarbij de onderzoeker centraal staat. Dit noemen wij ‘Researcher Centered Laboratory’.
De werkzaamheden van de onderzoeker zijn leidend en niet de lay-out van het laboratorium. Zo kan de onderzoeker efficiënter zijn werk doen. En is er minder geconditioneerde ruimte nodig. De CO footprint zal daarom afnemen. In de publicatie schetsen we een beeld van de situatie in 2035: een dag uit het leven van de fictieve hoofdpersoon Celine, een promovendus die onderzoek doet binnen de microbiologie.

Wat zien we? Op de universiteit heeft Celine de beschikking over een persoonlijk laboratorium. Een fysieke omgeving die haar en het onderzoeksproces optimaal ondersteunt passend bij haar werkzaamheden van dat moment. Voorzieningen zoals uitrusting en materialen zijn altijd beschikbaar wanneer zij deze nodig heeft.

Het Research Centered Laboratory bestaat uit drie onderdelen:

  1. De MOVER: is het persoonlijke en verplaatsbare labmeubel. Het biedt ruimte voor eigen persoonlijke voorzieningen zoals bijvoorbeeld instrumenten, materialen en buffers. Wanneer de mobiele lab-unit niet in gebruik is staat deze in de opslag.
  2. Het DockingStation: de Mover wordt aangesloten op een flexibel dockingstation. In het DockingStation zijn diverse (technische) voorzieningen zoals gassen, electra en data.
  3. En het MOVERControlSystem. Het MOVERControlSystem is volledig geautomatiseerd. Aan de hand van een app kan de onderzoeker zelf zijn eigen MOVER samenstellen, oproepen en weer opbergen.
De Mover is het meest uitgewerkte deel van onze studie. Dit resulteerde in een ontwerp voor een verplaatsbaar labmeubel.

Het vervolg

Plannen voor vervolgstappen zijn er volop. Denk aan een prijsvraag voor laboratoriumleveranciers, een (online) symposium en we benaderen partijen en universiteiten pro-actief die geïnteresseerd zijn voor verdere ontwikkeling.

Nieuwsgierig naar het onderzoek? Stuur een mail naar pr@liag.nl t.a.v. publicatie Researcher Centered Laboratory, dan sturen wij de publicatie naar je toe.

website AT Osborne

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op