Nieuws

Publicatie: Ontwerpen voor de zorg

woensdag 8 mei 2024

Hoe kunnen we met het gebouwontwerp betere zorg faciliteren? En daarmee tegelijkertijd richten op het welzijn van de patiënten én de professionals die hen verzorgen. Dat laatste is van cruciaal belang. Juist zij ervaren een hoge werkdruk, moeten continu inspelen op de gevolgen van personeelstekorten of acute situaties. Thomas Bögl: “We geven de zorgprofessionals daarom de ruimte om te doen, wat ze het liefste doen. En dat is het bieden van zorg.”

Hoe draagt de architectuur van het Prinses Máxima Centrum bij aan het welbevinden of het ‘werkgeluk’ van de zorgprofessionals? Drie voorbeelden, van wat er werkt:

➀ Het concept van een ‘healing environment’ is niet meer weg te denken in de zorgsector. Contact met de natuur is een van de belangrijkste aspecten, net als de toetreding van daglicht. Hier profiteert immers iedere gebruiker van. Het Prinses Máxima Centrum is daarom zo ontworpen dat zowel de ouder-kind-kamers als de ruimtes voor de medewerkers en gangen uitzicht hebben.

➁ Het is zowel een gezonde als een aantrekkelijke werkomgeving voor zorgverleners. Zo houdt deze rekening met de verschillende taken die zij verrichten. En is hier – net als in de rest van het Prinses Máxima Centrum – gewerkt met warme kleuren en natuurlijke materialen. Daarnaast zijn faciliteiten als een restaurant of een (binnen)tuin ook toegankelijk voor hen. 

➂ Het ontwerp houdt rekening met de behoeften van de medewerkers, door te zorgen voor uniformiteit in de opzet van afdelingen en de inrichting van ouder-kind-kamers. Het geeft hen het gevoel controle over de omgeving en de situatie te hebben. Daarnaast hebben zij regie over het binnenklimaat, en kunnen zij bijvoorbeeld een raam openen en de temperatuur regelen.

Meer weten? Lees dan onderstaande publicatie: Ontwerpen voor de zorg.

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op