Nieuws

Prijsvraag Paleis van de Volkenbond in Genève

woensdag 24 apr. 2019

LIAG bestaat 100 jaar! 100 jaar ontwerpen en adviseren betekent voor ons het realiseren van gebouwen waar mensen zich thuis voelen en die uitnodigen tot ontmoeting. Gezonde gebouwen, die mensen activeren. Wij zijn architecten van het geluk. We hebben in onze 100 jaar misschien wel 1000 projecten gerealiseerd! Ook hebben we aan projecten gewerkt die nooit gebouwd zijn: prijsvragen, architectenselecties, projecten die door financiële crisissen afgeblazen zijn, enzovoort.

We zijn daarom in ons archief gedoken. Op zoek naar de niet-uitgevoerde projecten die het verdienen om weer even in de schijnwerpers gezet te worden. Elke maand lichten we een project toe. Omdat deze bijzonder is in haar verhaal of uitgesproken is in haar ambitie.


Deze maand een inzending voor een internationale prijsvraag van Dirk Roosenburg, de oprichter van ons bureau. Een prachtig voorbeeld van hoe hij elk ontwerp een eigen uitdrukking en karakter wilde geven.

In de bibliotheek op ons kantoor ligt een bijzondere, verschoten papieren dossiermap. Een tiental jaar geleden gekregen van de kleinzoon van Dirk Roosenburg (en oud-partner van LIAG). In het A4 mapje liggen twaalf vergeelde kartonnetjes met daarop geplakt oude zwart-wit foto’s. Het zijn de oorspronkelijke schetsen van de inzending voor de prijsvraag van het Paleis van de Volkenbond in Genève uit 1926. Dirk Roosenburg was één van de 377 kandidaten voor deze prijsvraag. De wedstrijd heeft destijds veel stof doen opwaaien.

De Volkenbond was een intergouvernementele organisatie die in 1919 werd opgericht op basis van het Verdrag van Versailles en gevestigd was in Genève. Het doel was om door middel van een supranationale organisatie een einde aan alle oorlogen te maken. Van 1920 tot 1936 had de Volkenbond een tijdelijk onderkomen in het Palais Wilson in Genève.

In 1926 werd een architectuurwedstrijd georganiseerd voor de bouw van het paleis voor de Volkenbond: het Palais des Nations. Uit de 377 ingediende voorstellen verwierven Le Corbusier en zijn neef Pierre Jeanneret het winnende ontwerp. Maar dat ontwerp werd niet gerealiseerd, omdat de conservatieve Volkenbondbestuurders de voorkeur gaven aan een traditioneel paleis. De jury selecteerde vervolgens uit alle kandidaten een groep van architecten voor het ontwerp bestaande uit de Zwitser Julien Flegenheimer, de Fransmannen Henri-Paul Nénot en Camille Lefèvre, de Hongaar Joseph Vago en de Italiaan Carlo Broggi. Het neo-classistische ontwerp leidde tot veel discussie tussen de conservatieven en de modernisten. De publieke opinie was ontevreden. De kranten en architectuurtijdschriften gingen uitgebreid in op de kwestie. Uiteraard had Le Corbusier veel kritiek op de beslissing en het ontwerp. Hij geloofde zelfs in een complot tegen hem. Hij en zijn neef hebben geprobeerd om juridische stappen te ondernemen, maar deze werden door de Volkenbond niet erkend.

De eerste steen werd uiteindelijk in september 1929 gelegd. In 1938 werd het nieuwe hoofdkwartier ingehuldigd. Op 18 april 1946 besloot de Volkenbond zichzelf per direct op te heffen. De Verenigde Naties, die werden opgericht in 1945, kunnen worden beschouwd als de opvolger van de Volkenbond.

De inzending van Dirk Roosenburg gaf uitdrukking aan het torenhoge ideaal van het instituut: internationale samenwerking om vrede en veiligheid te waarborgen. De administratieve onderdelen bracht hij in zijn ontwerp onder in uitgestrekte symmetrische kantoorvleugels. Terwijl de vergaderzaal waar de vertegenwoordigers van deelnemende landen zouden samenkomen, werd bekroond door een monumentale, ritmisch opgebouwde toren. Onbekend is hoe de jury zijn ontwerp heeft gewaardeerd.

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op