Nieuws

Niet alles wat op dit moment circulair genoemd wordt, is het ook.

donderdag 10 feb. 2022

Circulariteit omhelst een totaalconcept. Het gaat dus veel verder dan de toepassing of het niet toepassen van bepaalde materialen. Het gaat ook over het ontwerpen van ruimtes – stedenbouwkundig of architectonisch – voor een langere periode en voor meerdere functies. Een voorbeeld zijn de grachtenpanden uit Amsterdam. Door de eeuwen heen is het gebruik en de inrichting ervan meermaals aangepast. Toch hebben de stedenbouwkundige structuur en de gebouwen zelf hun attractiviteit, flexibiliteit en toekomstwaarde bewezen. Het behoud – in plaats van nieuwbouw – levert ons nu nog steeds enorm veel waarde op.

“Niet alles wat op dit moment circulair genoemd wordt, is het ook,” stelt Thomas Bögl. “De toepassing van herbruikbare of biobased materialen is een begin. Zoals een interieur, waar een wandafwerking gemaakt van papierafval en een vloerafwerking van uit de oceaan geviste nylon in de spotlights is gezet. De daadwerkelijke impact ervan, die is gering: nog geen 5% van het gebouw is circulair te noemen. En dat terwijl 60% makkelijk gehaald zou kunnen worden.” Hoe? “Door gebruik te maken van circulaire constructie- en gevelsystemen. Hoewel dit nog nauwelijks navolging krijgt. Dat geldt voor meer circulaire opties, zoals losmaakbaarheid. Demontabel bouwen vraagt om een zorgvuldige detaillering.”

Circulariteit staat hoog op de agenda. We passen het toe in onze projecten, waar mogelijk: Het kantoor Voedingscentrum in Den Haag heeft een volledig circulair interieur gekregen. Hogeschool Windesheim in Zwolle is uitgerust met een vernieuwde gevel, die bestaat uit modulaire en demontabele elementen. Al deze projecten voeden onze kennis en kunde. Daarnaast heeft Henk Bijsterbosch een rekenmodel ontwikkeld. “Deze tool geeft ons én de opdrachtgever inzicht in de werkelijke circulariteit van een project; vanaf de start van het ontwerpproces. We zetten het in als sturingsmiddel. Het brengt bovendien de restwaarde van de toegepaste materialen en producten in beeld. En, hoe deze onderdelen hergebruikt kunnen worden aan het einde van de levensduur.“

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op