Nieuws

LIAG wint German Design Award 2020 met Prinses Máxima Centrum

vrijdag 22 november 2019

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie is in de prijzen gevallen. Na diverse nominaties hebben we deze keer met dit ontwerp een internationale en zeer prestigieuze architectuurprijs weten te winnen: German Design Award 2020, categorie architectuur. Hier zijn we bijzonder trots op!

Hoe ziet een ziekenhuis voor kinderen eruit? Hoe kunnen we het verblijf voor hen zo aangenaam mogelijk maken? Hoe kan architectuur bijdragen aan hun genezingsproces? Naar de antwoorden op deze vragen zijn we op zoek gegaan. We hadden slechts één doel voor ogen: Het Prinses Máxima Centrum moest voelen als een thuis voor de jonge patiënten én fungeren als een ‘healing environment’.

Het resultaat van onze inspanningen is de jury van de German Design Council niet onopgemerkt gebleven:

The highly-modern building complex expresses itself right from the outside with a friendly and colourful facade. The rooms are arranged in a contemporary way and offer a separate area for parents that can be used for overnight stays, allowing them to be near to their children. An exemplary design, developed and executed with sensitivity and empathy.
juryrapport German Design Award 2020

straalt warmte en optimisme uit

De gevel van het Prinses Máxima Centrum trekt de aandacht. Hoe? Enerzijds is het gebouw gehuld in een witte kleur – dat roept bij kinderen het beeld op van dokters en verpleegkundigen. Anderzijds is een patroon van gekleurde, verticale banden te vinden, als een verwijzing naar het wetenschappelijk onderzoek dat hier (ook) plaatsvindt (waaronder het analyseren van DNA.) Wat je ziet, dat is afhankelijk van je positie ten opzichte van het gebouw en verandert continu.

een huiselijke sfeer

Vanbinnen draait alles om het kind en het gezin. Zo ondersteunen de neutraal ingerichte ouder-kind-kamers het gezinsleven optimaal. Vanuit het bed heeft het kind zicht op de kamer van de ouders. Tenminste, als de tussengelegen schuifdeur geopend is. Of kunnen ze naar buiten kijken. Bovendien heeft elke kamer een eigen buitenruimte. Overigens, in de gevel zijn deze bijzondere ruimten geaccentueerd – door hier gebruik te maken van een houten gevelbekleding voor een natuurlijke en prettige uitstraling.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Regelmatig wat geluk in je mailbox?

ja graag