Nieuws

LIAG wint architectenselectie circulaire renovatie Windesheim

maandag 02 juli 2018

Windesheim is met 22.000 studenten één van de grotere HBO instellingen van Nederland met locaties in o.a. Zwolle en Almere. Voor de locatie in Zwolle gaat LIAG twee van de gebouwen renoveren. De gebouwen B en C, centraal op de campus gelegen, voldoen namelijk niet meer aan de huidige eisen ten aanzien van duurzaamheid, klimaatbeheersing, comfort en beleving.

Windesheim heeft de ambitie om deze renovatie circulair uit te voeren. Als winnende visie heeft LIAG een gevelprincipe ontworpen dat hierop antwoord geeft.

De kwaliteiten van de bestaande gebouwen worden met de nieuwe gevel versterkt en storende toevoegingen worden verwijderd. In het gevelprincipe wordt deels de techniek en installaties geïntegreerd. De nieuwe gevel zal bestaan uit lichtkleurige banden die voor de borstweringen van de gebouwen worden aangebracht. In deze banden zijn de benodigde luchtkanalen voor de installaties te vinden. Ook de vluchttrappen en zelfs de verbindingsbruggen kunnen in dit gevelsysteem opgenomen worden. Afhankelijk van de oriëntatie worden de banden vormgegeven. Hierdoor kunnen, op plekken waar dit zinnig is, bijvoorbeeld zonnepanelen geïntegreerd worden in de gevelband. De nadrukkelijk aanwezige horizontale, lichte, belijning van de banden vormt een sterke eigen identiteit voor gebouw B en C in samenhang met de overige gebouwen op de campus. Zo ontstaat een bouwblok dat weer functioneel en eigentijds is en een inspirerende verrijking vormt voor de campus.

Terugbrengen in de kringloop
Het gevelprincipe is opgebouwd uit modulaire elementen. De elementen zijn zo ontworpen dat middels een beperkt aantal vormelementen de gevel opgebouwd kan worden. De opbouw zal reversibel zijn per element. Dit helpt niet alleen bij onderhoud, ook biedt het ruimte voor eventuele nieuwe contractvormen voor een gevel. De elementen worden samengesteld uit componenten die eenvoudig weer in de kringlopen terug te brengen zijn. Het dak van het bouwblok zal naast dat het gebruikt zal worden voor energieopwekking ook uitgevoerd worden als een groen dak.

LIAG werkt inmiddels aan het Voorlopig Ontwerp. Met de renovatie zal de levensduur van de gebouwen met minimaal 20 jaar verlengd worden en zal het binnenklimaat sterk verbeterd worden.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Regelmatig wat geluk in je mailbox?

ja graag