Nieuws

LIAG wint aanbesteding voor nieuwbouw Vakcollege Thamen

vrijdag 23 feb. 2024

Het Vakcollege Thamen in Uithoorn staat aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk met het ontwerp voor een splinternieuw gebouw. En dat is broodnodig. De huidige huisvesting, die uit de jaren ’50 stamt, kampt namelijk met technische gebreken. Met de winst van de architectenselectie is het nu aan LIAG om dit ontwerp voor de nieuwbouw te realiseren. Deze toekomstige onderwijsfaciliteit, inclusief sportvoorzieningen, zal ruimte bieden aan 700 leerlingen en 100 medewerkers. Deze vmbo-leerlingen leren graag in de praktijk én samen. Daarom creëert LIAG een leeromgeving met rijke context die niet alleen bij hen past, maar ook de sociale interactie bevordert.

Leren in de praktijk
Het motto van de school, ‘leren door te doen’, krijgt vorm in de nieuwbouw. Zo vertelt Thomas Bögl: “De huidige leeromgeving is geliefd bij zowel leerlingen als docenten. Daarom nemen we de sterke elementen mee in het ontwerp, zoals de opzet van elk domein. Leerlingen hebben de vrijheid om hun eigen leerplek te kiezen. En ze kunnen hun werk tentoonstellen. Dit is van groot belang. Niet alleen om ervoor te zorgen dat de vmbo-leerlingen met plezier naar school gaan, maar ook dat ze trots zijn op hun prestaties.” Langs de zogenaamde Thamenboulevard, die als een hoofdroute door het gebouw loopt, vinden de verschillende domeinen hun plaats. “Dat is bewust,” geeft Esther Klausen aan. “Het zicht op de praktijklokalen met etalages zal de nieuwsgierigheid van de leerlingen prikkelen en hen aanmoedigen om nieuwe vakken uit te proberen.” Deze boulevard wordt een bruisende plek. En zo'n omgeving sluit perfect aan bij de belevingswereld van de jongeren.

Een contextrijke leeromgeving
Een ander belangrijk aspect van het ontwerp is het creëren van een omgeving waarin leerlingen zich comfortabel voelen en optimaal kunnen presteren. Het moet fijn zijn op school. “We zorgen voor een duidelijke indeling, een goede mix tussen ruimten voor praktijkonderwijs en theoretische vakken, en een diversiteit aan mogelijkheden om alleen of samen te leren, evenals een prettige pauzeplek. Tegelijkertijd streven we naar een natuurlijke overgang van levendigheid op de begane grond naar rust op de bovenste verdieping.” vertelt Esther. “Ook werken we met slim geplaatste zichtlijnen. Leerlingen zien zo wat er om hen heen gebeurt. Terwijl omwonenden een indruk krijgen van de activiteiten die zich achter de gevel afspelen. Zij kunnen een glimp opvangen van de kunstwerken in de galerie, genieten van een maaltijd in het restaurant of op het terras, of hun fiets laten repareren in de werkplaats. Ook de sporthal vervult een buurtfunctie. Het draagt bij aan een gevoel van verbondenheid.”

Een duurzaam onderwijsgebouw
Daarnaast staat duurzaamheid hoog in het vaandel bij LIAG. “We streven naar een energieneutraal gebouw en zorgen voor een gezond binnenklimaat. Hiervoor passen we een scala aan maatregelen toe: We ontwerpen een compact gebouw, houden rekening met de oriëntatie, werken waar nodig met overstekken. Dat heeft een positief effect op de energiebehoefte. Bovendien maken we maximaal gebruik van natuurlijk daglicht,” licht Thomas toe. “En waar mogelijk is het zelfs zichtbaar: Hoeveel energie wekken de PV-panelen op? En hoeveel energie verbruikt de school? Dat laten we in real-time zien. De duurzame energievoorzieningen maken we bovendien toegankelijk voor de leerlingen.” Het ontwerp zal Vakcollege Thamen verder de nodige flexibiliteit voor de toekomst bieden. “Zo kan het gebouw gemakkelijk worden aangepast aan veranderende onderwijsconcepten, behoeften van docenten en leerlingenaantallen.”

In de komende periode zal LIAG deze visie omzetten naar een passend ontwerp, in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van het Vakcollege Thamen, technische adviseurs, de Gemeente Uithoorn en omwonenden. Het ontwerpteam bestaat uit IMd, Vintis en Cauberg Huygen, terwijl HEVO het projectmanagement op zich neemt. Samen zetten we ons in voor een mooie toekomst voor het Vakcollege Thamen, net als voor hun leerlingen en medewerkers.

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op