Nieuws

IKOC Noord-Scharwoude krijgt vorm: Het voorlopig ontwerp is goedgekeurd

vrijdag 14 jun. 2024

In Noord-Scharwoude verrijst het eerste integrale kind- en ouderencentrum (IKOC) van Nederland. Dit baanbrekende project huisvest een samenleving in het klein. Het gebouw biedt namelijk ruimte aan zowel 52 zorgwoningen met ondersteunende voorzieningen als een basisschool en kinderopvang. De opzet van dit centrum is zodanig dat het contact tussen generaties bevorderd wordt.

Het IKOC wordt een open leer- en leefomgeving. Carina Nørregaard legt uit: “We zullen de interactie tussen alle generaties stimuleren door ruimte te maken voor informele ontmoetingen. We sturen bewust op dit sociale contact. De inrichting van de ruimte heeft grote invloed op het gebruik ervan. Er zijn letterlijk en figuurlijk geen drempels. Je wordt er gezien en aangemoedigd om jezelf te laten zien.” Naast een levendige, centrale ontmoetingszone krijgen zowel zorg als onderwijs en kinderopvang een eigen vleugel. “Hierdoor kunnen we inspelen op de specifieke gebruikerswensen. Het uitgangspunt is immers: samen waar mogelijk en apart waar nodig.”

Van start met het definitief ontwerp
Horizon Zorgcentrum (zorginstelling), Allente (onderwijs en kinderopvang) en Gemeente Dijk en Waard namen het initiatief voor deze unieke samenwerking. Wij - LIAG en het Deense architectenbureau RUM, samen met de adviseurs Zonneveld, Sijperda-Hardy, Merosch en Bovengronds - geven dit bijzondere project vorm. Het voorlopig ontwerp is inmiddels goedgekeurd en ook de omwonenden zijn tevreden.

Dit vind je misschien ook interessant

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op