Hoofdkantoor Oranje-Nassau Mijnen
Heerlen
Dirk Roosenburg ontwikkelde zich tot ‘corporate architect’. Hij wist het karakter van een bedrijf in architectuur te vatten. Dit succes leidde onder meer het tot het ontwerp van het hoofdkantoor van Oranje-Nassau Mijnen in Heerlen. Het moest een flexibel kantoorgebouw worden: De organisatie was namelijk continu in beweging. De vertaling van dit voorname programmapunt van de opdrachtgever naar een ontwerp bleek niet de grootste uitdaging te worden voor de Haagse architect.
de les van de rups
Dat was de constructie van het hoofdkantoor van Oranje-Nassau Mijnen. Het kantoorgebouw verrees namelijk op een onstabiele ondergrond. Hier bevonden zich mijngangen. Met deze situatie had Roosenburg nog geen ervaring. Zijn oplossing was inventief; geïnspireerd op de bouw van een rups. Hij benaderde het ontwerp als volgt: Als een lang lichaam, samengesteld uit ten opzichte van elkaar beweegbare mootjes op een groot aantal kleine korte pootjes. Deze aanpak werkte: Het gebouw bestond uit meerdere delen, met elkaar verbonden door dilatatievoegen. Een goede basis was zodoende gelegd.
flexibiliteit
Daarnaast moest Roosenburg uitdrukking geven aan het ‘eenvoudige’ criterium van flexibiliteit in indeelbaarheid van plattegrond. Hij had gekozen voor een staalconstructie en een modulaire opzet; een optimale indelingsvrijheid was het resultaat. De ontstane, open vloervelden konden de werknemers van Oranje-Nassau Mijnen grotendeels zelf verder verdelen door scheidingswanden te plaatsen met een glas– of een gesloten paneel. Dit was een ingenieuze uitwerking van de eis. Het werd een van de eerste kantoorgebouwen in Nederland met verplaatsbare scheidingswanden in Nederland. Velen zouden nog volgen: Het werd het handelsmerk van de architect.