Nieuws

Grootste pilot voor Tapijn

dinsdag 19 mei 2020

Voor Universiteit Maastricht is duurzaamheid een belangrijk thema, net als de gezondheid en het welzijn van de studenten en de medewerkers. Wat is de rol van de omgeving hierin?

UM heeft de Tapijnkazerne daarom geregistreerd voor de WELL Building Standard. Het doel is om dit gebouw als eerste Europese Universiteit gecertificeerd te krijgen, de grootste pilot voor een kennisinstituut. Het Well keurmerk meet en beoordeelt het effect van gebouwen op de gezondheid van mensen. De certificering richt zich op elf aandachtsgebieden waaronder lucht, water, licht, voeding, vitaliteit, comfort en een gezonde geest.

Harmen (projectleider LIAG) tekent de 'letters of assurance'.

Alle betrokken partijen, waaronder LIAG, zijn nu de laatste bewijslasten aan het verzamelen en de ‘letters of assurance’ worden door de partijen getekend. De documenten worden verwerkt door Arcadis, die de certificering begeleidt. Het daadwerkelijke certificaat wordt door het Amerikaanse International WELL Building Institute beoordeeld en uitgegeven. Naar verwachting zal eind augustus de WELL Building Certificering afgerond kunnen worden.

Over Tapijn

Met ‘leren’ als verbindend thema werken de Universiteit Maastricht (UM), Gemeente Maastricht en Provincie Limburg samen om de voormalige Tapijnkazerne nieuw leven in te blazen. Het gebied, gebouwd tussen 1916-1919, verandert in een levendig stadspark, met gebouwen die bedoeld zijn voor onderwijs, onderzoek en horeca voor een breed publiek. Een plek waar de studenten, bedrijven en inwoners van de stad elkaar ontmoeten. LIAG is als lead-architect van het total-engineering team verantwoordelijk voor de transformatie van de bestaande kazernegebouwen tot een gezonde en comfortabele onderwijsomgeving. Het landschapsontwerp is gemaakt door BoschSlabbers.

Volgens de planning is het hele terrein in 2023 klaar. Tapijn heeft ook het BREEAM-excellent (vier sterren) certificaat gekregen. Tapijn fase I is begin maart in gebruik genomen en zal hopelijk medio september feestelijk geopend worden.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Regelmatig wat geluk in je mailbox?

ja graag