Nieuws

Feestelijke opening van Sporthal Elzenhagen

vrijdag 17 nov. 2023

In de groene woonwijk Elzenhagen-Zuid in Amsterdam-Noord staat Sporthal Elzenhagen, een splinternieuwe sportaccommodatie. Het gebouw trekt direct de aandacht, vooral dankzij de opvallende gevel. Deze gevel is niet alleen een knipoog naar de stad Amsterdam, maar geeft ons ook een voorproefje van zijn sportieve bestemming. Het gevelontwerp haalt inspiratie uit de Amsterdamse School. Zo is de gevel opgetrokken uit verschillende types baksteen met variatie in kleur, vorm en metselverband. Het siermetselwerk toont niet alleen de kenmerkende drie Andreaskruizen, maar ook afbeeldingen van sporters, waaronder die van een handbalspeler.

Duurzaam én met de grootste LED-verlichting-vloer van Nederland
Sporthal Elzenhagen is een duurzame én moderne sportfaciliteit. Dat manifesteert zich onder andere in het interieur. Een gerecyclede sportvloer, ‘geoogst’ uit de Amsterdamse Apollohal, geeft het gebouw vanbinnen een sportieve uitstraling. Deze vloer siert onder meer de wanden. Maar wat de sporthal echt uniek maakt, dat is de LED-verlichting in de vloer van de grote zaal. Deze innovatie maakt het mogelijk om met een druk op de knop de belijning aan te passen, waardoor de zaal zich moeiteloos aan elke sport aanpast.

Donderdag opende wethouder Sofyan Mbarki (sport en bewegen) vol trots deze hoogwaardige sportfaciliteit en gezonde sportomgeving. Sporthal Elzenhagen zal een centrale wijkfunctie vervullen en intensief gebruikt worden. Overdag dient het als gymlocatie voor nabijgelegen scholen. En daarna? Dan wordt het een ontmoetingsplek waar sporters van elk niveau samenkomen om te trainen of een wedstrijd te spelen. Denk hierbij aan de leden van handbalvereniging VOC (Nederlands kampioen) en zaalvoetbalvereniging VNS United. Ook buurtbewoners kunnen gebruikmaken van de aanwezige faciliteiten, zoals de horeca.

"Wij vinden het belangrijk dat alle Amsterdammers goed kunnen bewegen, met voldoende sportvoorzieningen van goede kwaliteit. De sporthal, met deze indrukwekkende vloer, is een mooi voorbeeld.”
Sofyan Mbarki, Gemeente Amsterdam

Gerelateerde projecten

Benieuwd naar een verhaal over architectuur waar je gelukkig van wordt?

neem contact op