Nieuws

Een plek waar leerlingen en leraren zich thuis voelen

donderdag 08 oktober 2020

Het Kindcentrum De Entree in Zoetermeer is in gebruik genomen. Het is een plek waar leerlingen en leraren zich thuis voelen. In het Kindcentrum komt onderwijs, de vroegere Prinses Amaliaschool, en Kern kinderopvang onder één dak samen. Het duurzame schoolgebouw ligt in de groene wijk Meerzicht en biedt ruimte aan een open onderwijsconcept.

Leren moet leuk zijn! De Entree is daarom een school met oog voor talent van de leerlingen én een plek waar leerlingen en leraren zich thuis voelen. We wilden méér dan alleen samen een gebouw delen en hebben ook een gezamenlijke visie ontwikkeld. Kinderen kunnen zo dóór groeien binnen de school, van 0 tot 12 jaar.
Jerremey Schutte (directeur kindcentrum De Entree)

Uitdagende leeromgeving


Kindgericht, talentgericht en toekomstgericht zijn de kernwoorden van De Entree. De school geeft onderwijs waarbij het kind extra wordt geprikkeld om onderzoekend te leren. Er is ruimte om talenten en vaardigheden te ontwikkelen in de vorm van techniek, sport, drama of koken. Elke jaargroep beschikt over een eigen basisruimte. Dit is de thuisbasis voor de kinderen. Hier krijgen de kinderen instructie, worden verhalen verteld en praten ze met elkaar. LIAG ontwierp ook de ruimtes voor het atelieronderwijs: de leerateliers. Elk met een eigen thema zoals theater, bouwatelier en huishoek, media-atelier en ontdekatelier. De gezamenlijke ruimtes die de groepen met elkaar delen zijn flexibel en multifunctioneel van opzet. Dit zijn de speelleerpleinen. Uitdagend ingericht met afwisselend meubilair.

Open onderwijsconcept


Het open onderwijsconcept komt terug in de opzet van het gebouw. Op de begane grond krijgt de onderbouw les en zijn het kinderdagverblijf en speeltaalhuis geplaatst. LIAG creëerde een grote multifunctionele speelruimte tegenover de grote trap die ook als tribune of voorleesplek gebruikt kan worden. Op de eerste verdieping is de bovenbouw met tegen de gevel aan de basis-instructie-ruimten. Met grote glazen schuifpuien zijn deze verbonden met het middengebied waar de leerpleinen zijn. Hier vind je de leerateliers en open samenwerkplekken. De ‘ontmoetingskeuken’ is letterlijk en figuurlijk de centrale plek in het gebouw. Ouders en kinderen komen hier samen om te koken. Het schoolgebouw voorziet de kinderen en medewerkers in flink wat ruimte dat veel vrijheid biedt voor de gewenste flexibiliteit in onderwijsvormen. De vide en een riante lichtstraat zorgen voor veel daglicht dat tot diep in het gebouw doordringt.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Regelmatig wat geluk in je mailbox?

ja graag