Nieuws

Bewoners nemen intrek in de Rock toren

woensdag 30 september 2020

Op het voormalige Oudenrijn ziekenhuisterrein uit de jaren ’60 in Utrecht is een levendige jongerencampus gebouwd. Met als blikvanger? De Rock, een witte appartemententoren, bestemd voor studenten. De opvallende golvende gevel verwijst naar Panta Rhei: ‘alles stroomt’.

De kavel op Kanaleneiland, waar de Rock is gebouwd, op de hoek van de Martin Luther Kingweg en de Beneluxlaan, ligt op tien minuten fietsafstand van het stadscentrum. Het kenmerkende beddenhuis op hetzelfde terrein is behouden en getransformeerd tot woningen. Rock sluit stedenbouwkundig aan op de omgeving met de witte gevel, het horizontale ritme van de gevelbanden en door de hoogte. De volumes vormen samen een markeringspunt voor de campus en voor de westelijke toegangsweg naar Utrecht-Centrum. Tegelijkertijd geeft de familie van torens het gebied een duidelijke begrenzing.

Het verhoogde maaiveld van de campus geeft ruimte voor een dek met een ruime aangename binnentuin, waar alle bewoners van kunnen genieten. Hier is de hoofdentree van Rock. De plint bestaat uit metselwerk, net als de woonblokken aan de tuin en de woningen naast de kavel. Op plintniveau oogt Rock vriendelijk. Een bijna aards en aaibaar gebouw. En voor studenten een welkom thuisgevoel.

Ritmisch gevelsysteem

We ontwierpen een modulaire gevel opgebouwd uit een prefab houtskeletbouw binnenblad met gevouwen composietplaat. Het ogenschijnlijk constant wisselende gevelprofiel bestaat uit 6 verschillende types die ook een gespiegelde versie hebben. De platen maken met elkaar een aansluitende sinusbeweging. Telkens herhalend en verschuivend rondom de gevel. Dit ritme zorgt ervoor dat ook in verticale richting een golvende compositie ontstaat. Samen met WVH hebben we in een vroeg stadium de gehele engineering gedaan van de composiet geveldelen. De delen zijn als halffabricaat in de fabriek bij WVH gemaakt en op de bouwplaats uitgevouwen tot de uiteindelijke maat en vervolgens gemonteerd. Door de vele vouwen zijn de elementen erg stijf. Een separaat dragende achterconstructie was daarom niet nodig. De elementen zijn volledig demontabel gemonteerd.

Levendige studentencampus

Aan het terrein met binnencourt liggen naast de Rock toren ook nog twee appartementsgebouwen, speciaal voor jong werkenden en studenten. In het beddenhuis zijn short-stay woningen gekomen. Er zijn speciale voorzieningen en stadse activiteiten te vinden als horeca en fitness. En er zijn gemeenschappelijke ruimtes voor de studenten gerealiseerd.

De Rock toren telt 23 verdiepingen met 463 studentenwoningen. De toren is volledig gestoffeerd en gemeubileerd opgeleverd. Daarmee is het één van de eerste grootschalige studentenhuisvestingprojecten die bijdraagt aan een circulaire economie.

Gerelateerde projecten

Dit vind je misschien ook interessant

Regelmatig wat geluk in je mailbox?

ja graag