Nieuws

100 plekken, 1000 kansen

maandag 09 september 2019

In 2019 bestaat LIAG 100 jaar. Een volle eeuw architectuur, waarin we meer dan 1000 gebouwen hebben gebouwd en getransformeerd. Gebouwen als de Philips Lichttoren, het KLM Hoofdkantoor, het Prinses Maxima Centrum en natuurlijk ook minder bekende gebouwen. We kunnen trots achteroverleunen. Of: we kunnen kijken hoe die 100 jaar ons heeft gevormd. Wat al deze 1000 gebouwen verbindt. Hoe zijn ze geworden wat ze zijn? Waarin herken je het DNA van LIAG? Waarom doen we wat we doen?

Uiteindelijk leidde dit stukje soul searching tot één woord: geluk. Alles wat we doen, doen we voor het geluk van de gebruikers. We denken, nee weten na 100 jaar inmiddels dat ook de opdrachtgever hier gelukkig van wordt. En uiteindelijk wij zelf ook.

Terugkijken is leuk, maar ook leerzaam. Het helpt je vooruitkijken. Daarom hebben we met onze honderdjarige visie gekeken naar Den Haag, de stad waar we met zoveel plezier werken en wonen. Realistisch én door een lichtroze getinte bril. Want we zouden geen architecten van geluk zijn zonder een flinke dosis optimisme.

Het resultaat is een boek, met een overzicht van 100 plekken die Den Haag 1000 kansen bieden om projecten te ontwikkelen. Voor ondernemers, particulieren en voor de gemeente zelf.

Per fiets op ontdekkingstocht

Den Haag is net als veel andere steden in fases uitgebreid tot de stad die het nu is. Elke wijk heeft weer eigen kenmerken, typologie en identiteit. Maar er zijn ook plekken achtergebleven die nog niet zijn ingevuld. Plekken die ‘ruis’ veroorzaken in het beeld dat je bij de stad hebt. Plekken waarbij je je afvraagt: waarom is hier nooit iets (aan) gedaan?

LIAG trok te fiets door Den Haag om te kijken waar mogelijkheden zijn om de stad nog mooier te maken. Lege plekken, maar ook bebouwde plekken die herontwikkeling verdienen. Zoals vergeten stukken grond, platte garagedaken, grote blinde muren en andere vergeten plekken. Want die zijn er nog genoeg.

Zo vonden we 100 locaties. Eigenlijk waren het er meer, maar passend bij onze verjaardag kozen we de 100 beste, vruchtbaarste, meest veelbelovende plekken. Plekken die een functie verdienen die op die locatie het beste past. Dat kunnen woningen zijn, een commerciële plint, of juist een kantoor met een open werklounge op de begane grond. Of een nieuw zorgconcept, een nieuwe woon/werkvorm of kleinschalig (buurt)onderwijs. Bestemmingen die de levendigheid van de stad versterken met een mix van (gestapelde) functies.

De 100 locaties liggen in alle wijken van Den Haag; van Loosduinen tot Haagse Hout, van Escamp tot Scheveningen. Het zijn lege parkeerterreinen, vergeten percelen, garageboxen of in onbruik geraakte nutslocaties. Nu vaak onooglijk, maar met veel potentie om Den Haag nog aantrekkelijker te maken. Stel je voor: 100 plekken die bijdragen aan het geluk van de buurt, bewoners en gebruikers!

Het vervolg
Aan het initiatief gaan we een vervolg geven in de vorm van een studentenprijsvraag, waarvoor studenten ontwerpvoorstellen voor de plekken kunnen indienen . Wil je op de hoogte blijven? Stuur ons dan een email naar pr@liag.nl o.v.v. 100 plekken, 1000 kansen en hou onze website in de gaten.

Met dank aan
Het boek 100 plekken, 100 kansen is in opdracht van Stichting Sociaal Fonds LIAG uitgegeven en mede mogelijk gemaakt door een substantiële bijdrage van het fonds. Het boek kwam tot stand na overleg met de stichting ArchiScienza. Zij hebben voor de stad Leiden het boek 071 Nieuwe Parels gemaakt. Dit boek inspireerde LIAG voor dit initiatief.

Regelmatig wat geluk in je mailbox?

ja graag