gevel sportaccomodatie Rijerpark bij avond met op de gevel sportende mense afgebeeld samen met de tekst ''De Wissel'' in Ridderkerk

een kleine 'energie-centrale'

Sportaccommodatie De Wissel

In samenwerking met aannemersbedrijf P. Van Leeuwen heeft LIAG de Sportaccommodatie De Wissel in Ridderkerk ontworpen en gerealiseerd (Design & Construct). De accommodatie bestaat uit een multifunctionele sporthal voor de gemeente Ridderkerk en een clubaccommodatie voor KCR, de Korfbalcombinatie Ridderkerk. Ook faciliteert de sporthal diverse onderwijs- en sportverenigingen.

Fotografie: Ton de Bruin

Functie:
multifunctionele sportaccommodatie

Opdrachtgever:
Gemeente Ridderkerk

Locatie:
Ridderkerk

Status:
in gebruik

De sportaccommodatie heeft een doelmatig en tijdloos karakter. Functionaliteit in gebruik, toekomstbestendigheid en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s in het ontwerp. De accommodatie kent een dynamisch gebruik door scholen en verenigingen en biedt onderdak aan beide doelgroepen.

De sportaccommodatie functioneert als een kleine ‘energie-centrale’. Het complex zonder aardgas is zelfvoorzienend en voorzien van diverse energietechnieken zoals zonnepanelen, warmtepompen en geautomatiseerde luchtbehandelingskasten. De sporthal wordt verwarmd door middel van vloerverwarming. Om onnodig ventileren te voorkomen wordt er gebruik gemaakt van een CO2 regeling. LED-verlichting in combinatie met aanwezigheidsdetectie dragen bij aan de beperking van het energiegebruik. Ook is er gelet op het gebruik van duurzame materialen. Zo is bijvoorbeeld de nieuwe bar van KCR, maar ook de tribune en wandbekleding uitgevoerd in bamboebeplating.

De sporthal bestaat uit een sportvloer van 26 x 44 m conform NOC*NSF eisen. Deze vloer is op te delen in drie gelijke simultaan te gebruiken delen. De sporthal bestaat verder uit o.a. kleedruimten, tribunes, bergingen, multifunctionele ruimte en werkruimten. De Clubaccommodatie voor KCR bestaat o.a. uit een ontmoetingsruimte, een keuken met bijbehorende berging en een vergaderruimte.

Partners:
aannemersbedrijf P. van Leeuwen

Related cases

You might find this interesting too

Curious about an architecture story that will make you happy?

get in touch