jongens zittend op een gele tribune trap met op de achtergrond een tekst ''don't trash the future'' in het Lyceum Schravenlant

Sustainable awareness

Lyceum Schravenlant

Lyceum Schravenlant is the first school building in the Netherlands that has been fully realized in the philosophy of Cradle to Cradle (C2C). From multiple angles, we looked at how the school as a whole can be maximally sustainable.

Photography: Moni van bruggen, Sebastiaan Knot en Ben Aarts

Function:
Education building havo / vwo with 2 gyms

Client:
Foundation Openbaar Scholengroep Vlaardingen Schiedam

Location:
Schiedam

Status:
being used

The Schravenlant Lyceum’s design has a people-centric focus; creating a healthy living environment.It has a robustness in the form of robust C2C materials such as foils and floors, recycled and recyclable materials. The school has a sensor-controlled system for air, heating and lighting, CO2-controlled ventilation, and indoor landscaping, reindeer moss, for acoustics and humidity. For the interior, a piece of history from the old school building was taken into the new. The old lockers, for example, have been completely stripped and powder-coated again. Old building boards are also fully integrated into the interior.

"The jury is convinced that students gain a solid dose of knowledge and awareness about sustainability and you can hardly find better ambassadors at that age."
Member of the jury Hidde van der Kluit Award Sustainable architecture


Educational

The design of the lyceum is geared to didactic usefulness that stimulates sustainable awareness among students. From the outset, the students were actively involved in the development of their new school building. They had a say in the selection of architects and the students designed the building together with LIAG. The desk was designed in close collaboration with the students. A competition has been organized for the texts on the atrium railings. With the design, LIAG consciously provoked the curiosity of the students, for example by leaving the installations partly visible.

Compact volume

The spacious, light filled hall is the beating heart of the school. The high space not only provides an overview and a sense of tranquility; the stairs also make it an excellent meeting place. On special occasions the hall serves as an auditorium and the stairs as a grandstand. Cushions have been made from upcycled carpet samples and seat belts for extra seating comfort.

The compact design, with the classrooms around the hall, also forms the basis of the sustainable concept. With a minimum of corridors, the ducting and infrastructure are minimised and the energy loss through facades remains limited. Moreover, the structure offers great flexibility; if the school shrinks, then two doors can be locked and part of the classrooms converted into community facilities. The gym is designed so that it can already be rented separately. If the school grows, the roof offers space for the construction of extra classrooms.

Ready for the future

The building is anticipated to apply new techniques in the future when it becomes feasible. The school building can be flexibly arranged by, among other things, an installation layout related to the grid dimensions and flexible walls. This allows the building to shrink, grow or accommodate other functions without problems in the future. Building components can now also be used independently of each other.

“Students from the school have been involved in many ways and have had a direct influence on the concept ... They will also be reminded of its sustainable qualities through learning moments in the building. This educational component makes the project extra interesting: raising awareness among pupils to provide savings for the longer term. ”
Jury report ‘Gouden Kikker’ 2012

Related cases

You might find this interesting too

Curious about an architecture story that will make you happy?

get in touch