tribune trap met grote glazen gevel, energiezuinige lampen en lopende leerlingen van het Frits Philips Lyceum in Eindhoven

aandacht voor kleinschaligheid

Frits Philips lyceum-mavo

Eindhoven has a new school: the Frits Philips lyceum-mavo. The school for VMBO-t, HAVO and VWO offers room to 1,650 students. The school is the result of the merger of the Lyceum Bisschop Bekkers and the Christiaan Huygens College at Broodberglaan.

Photography: Arjen Schmitz, Ben Vulkers

Function:
Education building VMBO-T-HAVO-VWO including sports accommodation

Client:
Foundation Eindhovens Christian Secondary Education (SECVO)

Location:
Eindhoven

A lot of attention is paid to small-scale, the development of the students and good interaction between teacher and students. The design takes into account the wishes and points of attention of the students, their parents and the employees. By means of surveys, workshops and consultation hours, LIAG has mapped the wishes of all users and translated them into a new modern and transparent learning environment.

The building has a distinctive appearance with a three-dimensional facade that creates an ever-changing facade image as you drive past it. Each perspective offers a different surprising and fresh color scheme. The existing sports hall was renovated, equipped with a new canteen and fully integrated into the design of the new building.

Look around you; everywhere you look through the building. And despite that transparency and the many open spaces, it is a quiet school.
director-governor Martin van den Berg

It is a functional building with a large atrium, through which a lot of light enters and extends to the teaching and talent spaces. The voids on the second floor continue to the ground and each study area has a loft with skylight. Everywhere, acoustic measures have been integrated in the characteristic finish of ceilings and walls, including the wooden slats.

The lower classes are located upstairs because it is quiet there and the younger students can slowly discover the school from there. The entrance is also small, in such a way that you do not end up directly in the auditorium. You can go up via the auditorium, but also via the stairwell. On each floor there are four corners with study areas and classrooms. In this way the space is divided into smaller units.

Extra attention has been given to energy-efficient lighting and an indoor climate that maximally supports the development of the student.

It has mainly become a transparent building that works: first-graders see older students in white coats with glasses and students who are working on artistic training. That stimulates curiosity and you want to be part of that.
director-governor Martin van den Berg

Curious about an architecture story that will make you happy?

get in touch