news

Officiële opening van Gymzaal Heijplaat door burgemeester Aboutaleb

Wednesday 09 March 2022

Burgemeester Aboutaleb heeft woensdagmiddag 9 maart de nieuwe gymzaal op Heijplaat officieel geopend. Dit gebouw is van grote meerwaarde in de gebiedsontwikkeling, na de sluiting van de nabijgelegen werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) op de kop van de Waalhavens. Het is een van de projecten om de maatschappelijke voorzieningen in het voormalige tuindorp op peil te houden. Het gebouw fungeert ruimtelijk en functioneel als hoeksteen van de wijk. LIAG architecten en bouwadviseurs was verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering.

In dialoog met de omgeving

De gymzaal gaat duidelijk zichtbaar een dialoog aan met het bijzondere verleden van de locatie. Zo is de verscheidenheid aan dakvormen die de RDM-loodsen kenmerken – waaronder die van de zaagtand – hier terug te zien. De metselwerkgevels zijn verfijnd uitgewerkt; donkere kleuren voor een industriële uitstraling, naast een ritmische indeling gecreëerd door sterke verticale accenten. Naast de industriële uitstraling, is de menselijke maat ervan voelbaar. Om deze reden is het dak van de markante entree afgeschuind. 

“Dit project roept gevoelens van nostalgie op. Mijn vader werkte bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, als boekhouder op het hoofdkantoor – het statige gebouw, dat hier niet ver vandaan ligt. Mijn opa werkte als plaatwerker in de RDM-loods. Ik ben er trots op om hier een gymzaal gerealiseerd te hebben, die past bij de plek en het bijzondere verleden van Heijplaat.”
Arie Aalbers
“Het ontwerp van de gymzaal past bij de haven en het tuindorp. Tegelijkertijd staat dit gebouw op zichzelf. De basisingrepen in het volume en de schuine daken verwijzen naar het industriële verleden van dit gebied. Terwijl dit ook juist het volume duidelijk een eigen en herkenbaar uitstraling geeft. Het ontwerp is stoer, maar ook zorgvuldig ingepast en gevoelig.”
Jordy Aarts

Meerwaarde voor de wijk

Van buiten oogt het gebouw stoer en robuust. Van binnen voelt het comfortabel aan, zo dat sporters er een optimale prestatie kunnen leveren. De ruimteakoestiek is zeer goed. Er valt veel daglicht naar binnen. Tot slot kenmerken lichte kleuren en een houten afwerking het interieur van de gymzaal. Naast een gymzaal, is het gebouw ook een ontmoetingsplek voor de wijk. Hier kunnen de bewoners samenkomen en activiteiten organiseren, net als vroeger – zoals destijds bij de tewaterlating van stoomschip (ss) Rotterdam gebeurde. De grote foto op de gevel is een knipoog naar dit moment.

“Met de Rotterdamse mentaliteit als basis én de zogenaamde geen gezeur garantie wisten we het volgende te realiseren: een energieleverend gebouw met energielabel A+++++, een demontabele houtconstructie die 34 ton aan CO2 vasthoudt en een comfortabele sportomgeving. Samen stroopten we de mouwen op en gingen we ervoor. Zo zouden we het altijd moeten doen.”
Arie Aalbers

Circulair in uitwerking

De gymzaal is het toonbeeld van duurzaamheid en circulariteit. Het is bewust zo compact mogelijk vormgegeven. Om zo meer ruimte over te houden om het terrein te beplanten – een plus voor klimaatadaptatie dus (net als het vegetatiedak). En om zo het materiaalgebruik te reduceren. De constructie bestaat uit een combinatie van houten kolommen en samengestelde gelamineerde liggers, die bovendien demontabel zijn. Overigens kan een groot deel van het gebouw hergebruikt worden. Tot slot is het complex zelfs energieleverend door de PV-panelen op het dak.

Related cases

Ready for some happiness in your mailbox?

yes please