news

Gewonnen! Vernieuwbouw van Bonhoeffer College in Enschede

Tuesday 22 March 2022

Het Bonhoeffer College in Enschede wordt gefaseerd gerenoveerd en uitgebreid. Het gaat om de grootste locatie van deze brede scholengemeenschap in het voortgezet onderwijs, die aan de Van der Waalslaan. Dat is nodig. Het onderwijsgebouw is functioneel en technisch verouderd. Het sluit niet aan bij de nieuwste onderwijskundige visie. Met het ontwerp van LIAG architecten en bouwadviseurs verandert dit: Niet alleen met een ontwerp die ervoor zorgt dat het Bonhoeffer College klaar is voor de toekomst. Maar ook met een ontwerp dat past bij de missie van de school: “Geef aandacht, groei naar wie je bent en geniet van de expeditie."

Nieuw, maar toch vertrouwd
Het ‘nieuwe’ Bonhoeffer College blijft voor een groot deel ‘het oude’. Aan de bestaande, grote bouwvolumes zijn kleinere, transparante delen toegevoegd. Er staat daarmee een fris en modern gebouw. Tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat Bonhoeffer College – ondanks de vernieuwbouw – voor de gebruikers en de omwonenden juist heel vertrouwd oogt. De middelbare school ligt bovendien binnenkort – net als in 1958 – in een groene setting.

Thuis voelen, op school
Het Bonhoeffer College krijgt een nieuw, verbindend hart. Met zicht op de verschillende onderwijsclusters die hieraan liggen. En, met uitzicht naar buiten. Een aantrekkelijk vormgegeven trap rijgt de clusters, leerpleinen en de verdiepingen op vloeiende wijze aaneen. Het maakt de opbouw helder en het gebouw compacter. Hier kom je elkaar gemakkelijk tegen. Je ziet wat elke cluster inhoudt. Het helpt de leerling om zich thuis te voelen.

“Het ‘nieuwe’ Bonhoeffer College wordt een gezond en een comfortabel gebouw. Het daglicht stroomt er naar binnen en er is volop zicht op het groen buiten. Verder passen we veel natuurlijke materialen toe en zorgen we voor een goede akoestiek. Dat heeft een positieve invloed op ieders productiviteit. Het is een omgeving die inspireert en waar men zich prettig voelt. De diversiteit in ruimten en studieplekken zorgt daar ook voor.”
Carina Nørregaard

Het heden en het verleden
Het ontwerp voegt dus nieuwe kwaliteiten toe aan het bestaande monumentale pand. Naast ruimtelijk, ook technisch: Het verduurzamen van het gebouw is immers onderdeel van de opgave. Dit maakt het Bonhoeffer College klaar voor de toekomst. Hoewel, wel met de oorspronkelijke uitstraling van het bouwdeel uit 1958 als uitgangspunt. En met het behoud van de vele kunstwerken, die terug zullen keren in de nieuwe onderwijsomgeving.

“In het ‘nieuwe’ Bonhoeffer College huisvest elk hoofdvolume een van de onderwijsclusters. In de transparante tussengelegen ruimten kom je elkaar tegen. Dit ritme dat karakteristiek is voor het bestaande gebouw houden we vast en zetten we door. Zo ontstaat er een heldere opzet, waar focus én interactie elkaar afwisselen. En een schoolgebouw waarin de leerlingen volop de ruimte krijgen om hun eigen route te bepalen en om hun talenten te ontdekken.”
Mart Bremer

Ready for some happiness in your mailbox?

yes please